pojmovnik evropske ustavnosti

POJMOVNIK EVROPSKE USTAVNOSTI

Vladimir Mikić
Knjiga „Pojmovnik evropske ustavnosti“, strukturalno, metodološki i sadržinski, bez sumnje, prevazilazi sopstveni naslov. Ozbiljna građa za savremeno evropsko ustavno pravo i autentična „mapa“ za snalaženje u evropskoj ustavnoj materiji.

Knjiga „Pojmovnik evropske ustavnosti“, strukturalno, metodološki i sadržinski, bez sumnje, prevazilazi sopstveni naslov. Ozbiljna građa za savremeno evropsko ustavno pravo i autentična „mapa“ za snalaženje u evropskoj ustavnoj materiji. Podjednako može privući pažnju ustavnopravnih znalaca i ustavnopravnih početnika. Ambiciozan poduhvat autora – evropski obrazovanog ustavnog pravnika.
(prof. dr Vladan Petrov)

Poduhvat autora Pojmovnika opisuju četiri reči: znanje, upornost, posvećenost i korisnost. Naša stručna javnost čekala je bezmalo pola stoleća na knjigu koja je ishod ovako zamašnog istraživačkog posla. Uporedna ustavna nauka dobija obiman izvor znanja iz veoma aktuelne materije, koja ranije nije sagledavana i proučavana na način na koji je to učinjeno prilikom izrade Pojmovnika.(prof. dr Olivera Vučić)Pojmovnik evropske ustavnosti dr Vladimira Mikića delo je bez uglednog modela u srpskoj pravnoj književnosti. Reč je o impozantnom štivu u kome su ustavi država Evrope minuciozno razloženi na osnovne ustavnopravne institute. Premda bi obim i sadržina Pojmovnika nametali drukčije uverenje, ta stvaralačka energija izvirala je isključivo iz jednog, i to nesvakidašnjeg, pera.Pojmovnik je delo koje će znatno olakšati buduće istraživačke poduhvate na polju uporednog konstitucionalizma. Iako sam naziv dela upućuje na gledište da je reč o faktografskom i deskriptivnom štivu, autor je, ne ugrožavajući osnovni karakter Pojmovnika, suvoparnost teksta razvejavao originalnim promišljanjima i efektnim kritičkim pasažima.Verujemo da je objavljivanje Pojmovnika evropske ustavnosti upravo onaj nedostajući dašak svežine koji može da doprinese razbuđivanju već uveliko uspavane i memljive ustavnopravne nauke u Srbiji.(prof. dr Darko Simović)

Pošalji