poezija paket i

POEZIJA - PAKET I

grupa autora

SVETI MAGNET je prva, obimom nevelika pesnička knjiga mladog novosadskog pesnika, Gorana Stamenića. Zbirku čine dva ciklusa, od kojih se prvi može čitati kao poema, a drugi donosi posebno uspele poetske vizije pod zastavom kratkotrajne Republike Mirdite. Sva u maglovitim, gustim pesničkim slikama i složenim lirskim apstrakcijama, zbirka takođe komunicira i sa književnom tradicijom i mami čitaoca u uzbuđenje tumačenja i rasplitanje zamršenih poetskih niti. ,,Riječ je o uspjelom, intrigantnom prvijencu autora čiji danji rad treba pratiti.” Marko Pogačar, Portal Novosti

Prepuštajući um moru kao tradicionalnom simbolu apsoluta, a sluteći smrt za vratom, kao jedinu stvarnu životnu izvesnost, mladi pesnik Ognjen Aksentijević javlja se na književnoj sceni neočekivano zrelim pesničkim prvencem, koji odiše osećanjem nemogućnosti, žudnje i potrebe za boljim svetom. Junak ove poezije promišlja važne teme, ali ne zaboravlja na svoju uslovljenost mladošću, koja se u zbirci javlja u svim svojim krajnostima – kao vitalna i potentna, ali i tragično izgubljena. UM ZA MOREM, SMRT ZA VRATOM je pesnička knjiga jednostavne koncepcije i unutrašnje strukture, koja prepušta čitaoca nenapregnutom čitalačkom uživanju, u prvencu koji najavljuje pesnika koji obećava.

Prva pesnička zbirka Jovana Markovića vodi čitaoca kroz gustu šumu znakova zodijaka kao naizgled siguran i poznat prostor. Markovićevi horoskopski znaci, međutim, nisu ograničeni karakteristikama koje im pripisuje astrologija, već predstavljaju prostor u kome se lirski subjekti traže, iz potrebe da se vežu za određenu reč i tako se odrede u svetu. Zbirka nas navodi na preispitivanje onoga što mislimo da jesmo i onoga što verujemo da su drugi. Za sve ljubitelje horoskopa koji još nisu otkrili da vole poeziju i za sve ljubitelje poezije koji ne veruju u horoskop ZNAKOVI I ZNACI ponudiće sasvim drugačiji pogled.

Pošalji