ples sa zmajevima 2 posle gozbe

PLES SA ZMAJEVIMA 2: POSLE GOZBE

Džordž R. R. Martin

Budućnost Sedam kraljevstava visi o koncu. Na istoku Deneris, poslednji izdanak kuće Targarjena, čiji su zmajevi sada već izrasli u strašne zveri, vlada kao kraljica grada podignutog na prahu i smrti, opkoljena neprijateljima.
Pošto se napokon pročulo gde je ona, mnogi traže Deneris i njene zmajeve. Među njima je kepec Tirion Lanister, koji je pobegao iz Kraljeve luke ucenjene glave, osuđen na smrt zbog ubistva svog sestrića kralja Džofrija, posle čega je ubio i svog omraženog oca lorda Tivina.
Na severu se pruža veliki Zid od leda i kamena – prepreka snažna tek koliko ljudi koji ga brane. Kopile lorda Edarda Starka, Džon Snežni, izabran je za 998.

Pošalji

PLES SA ZMAJEVIMA 2: POSLE GOZBE

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
Na red je došla i poslednja knjiga ovog serijala (do sad napisana). Kako se kraj bližio, meni je bilo sve teže. Shvatam koliko se Martin upleo i shvatam da će biti potrebna bar dva nastavka, kako bi mogao da završi priču o Vesterosu. Nadam se da će uspeti, ali su šanse realno male. Kako god, ovde sam da bih vam pričao o drugom delu Plesa sa zmajevima. Kupite sebi kartu za putovanje u Vesteros. Od rečnih dolina Rečnih zemalja, dolina i bogate prirode Hvata, do pustinja Dorne i ledom okovanih pustara na severu. Iskusite vreo letnji dan u Mirinu, uz manju mogućnost da vas jedan od tri zmaja živog spali. Provedite dan u Kraljevoj luci ili možda sa Slobodnim narodom i Noćnom stražom na zidu. Plovite Uzanim morem, a ako ste dovoljno hrabri i željni avanture, posetite staru Valiriju. Upoznajte Van Veg Van Dar Vana, starog i vrlo zanimljivog džina. Mogućnosti su mnoge, a obilazak nezaboravan. Drugi deo pete knjige od početka je bolji od prvog. Nastaju novi zapleti, a ja sam u svakom uživao. Neke delove sam znao ili slutio, povezavši ih sa serijom, ali je ipak i u njima bilo razlike. Previše detalja je izmenjeno u seriji, što se ovde najviše primećuje. Dosta važnih likova se pojavljuje u ovom delu, pa mi nije bilo jasno zašto su izostavljeni u ekranizaciji. Ovde će čitalac preispitivati mnoge teorije i sve što je znao do sada. Vraćaju nam se mnogi likovi, izmedju ostalih Džejmi, Brijena i Arja. U jednom trenutku sam upao u čitalačku krizu, pa sam pauzirao čitanje na skoro mesec dana. Medjutim, povratak mi je veoma prijao. Oživeh opet magiju Vesterosa i ovaj put sam išao do kraja. Martin uvodi poglavlja iz uglova još par likova, što priču čini još boljom. Kraj knjige je odličan, a uz to i neočekivan. Biću iskren, opsovao sam Martina što se tu zaustavio. Da zaključim, bez obzira što mi teško pada što serijal nije završen, ubrajam ga u omiljene. Svestan sam koliko mi je zadovoljstva donelo čitanje i koliko sam uživao kroz celo ovo putovanje. Čekam Vetrove zime i nadam se da će uskoro i to doći. Još jednom, od srca iskrena preporuka. Probajte makar prvi deo, jer ne znate kakav je serijal ako ne počnete da čitate. Valar morghulis.