ples sa zmajevima 1 snovi i prah
rasprodato

PLES SA ZMAJEVIMA 1: SNOVI I PRAH

Džordž R. R. Martin

Budućnost Sedam kraljevstava visi o koncu. Na istoku Deneris, poslednji izdanak kuće Targarjena, čiji su zmajevi sada već izrasli u strašne zveri, vlada kao kraljica grada podignutog na prahu i smrti, opkoljena neprijateljima.
Pošto se napokon pročulo gde je ona, mnogi traže Deneris i njene zmajeve. Među njima je kepec Tirion Lanister, koji je pobegao iz Kraljeve luke ucenjene glave, osuđen na smrt zbog ubistva svog sestrića kralja Džofrija, posle čega je ubio i svog omraženog oca lorda Tivina.
Na severu se pruža veliki Zid od leda i kamena – prepreka snažna tek koliko ljudi koji ga brane. Kopile lorda Edarda Starka, Džon Snežni, izabran je za 998.

Pošalji

PLES SA ZMAJEVIMA 1: SNOVI I PRAH

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
"Svi na kolena pred Deneris Olujrodjenom, Neizgorelom, kraljicom Mirina, kraljicom Andala, Rojnara i Prvih ljudi, kalisi Velikog travnatog mora, onom što raskida okove i majkom zmajeva" I dok smo u Gozbi za vrane pratili dešavanja u Kraljevoj luci i oko nje, u Dorni i na Gvozdenim ostrvima, Ples sa zmajevima nas vodi na Zid, u Pentos i Zaliv trgovaca robovima. Prvi deo Plesa sa zmajevima nam vraća ranije zapostavljene likove. Deneris se trudi da zadrži vlast u Mirinu, dok se bori sa Sinovima Harpije. Tirion je u bekstvu, putuje pod lažnim imenom i pokušava da pronadje Deneris, kako bi joj služio i savetovao je. Džon Snežni je 998. Lord Zapovednik Noćne straže, a sa tim položajem je stekao i brojne neprijatelje i probleme. Vraća nam se i Davos, koji pokušava da pridobije saveznike Stanisu Barateonu. Bren je stigao do Trooke vrane i sada uči kako da koristi svoj dar. Na početku ove knjige, nema preterano bitnih dešavanja i radnja teče sporije. Iza Zida se sakupljaju mračne sile, kao što svi znamo, a Tuđini rastu u brojkama, svakog dana. Biću iskren, ova mi se knjiga manje dopala od Gozbe za vrane. Razlog je prilično jednostavan. Uprkos tome što Martin sjajno piše, meni su problem bili uglovi pripovedanja. Više mi se dopadaju dešavanja iz Kraljeve luke, u odnosu na Sever i Zid. Poglavlja sa Džonom su na momente bila naporna, ali sam ih trpeo, dok me Bren u svakoj knjizi do sad mučio. Ne znam razlog, jednostavno je tako. Ipak, svetla tačka bili su Tirion i Deneris, ali i par delova sa drugim likovima. Opisi i dalje dominiraju, pa u jednom času možete posetiti Bela sidrišta i sedeti kod fontane Ribonogog ili zajedno sa Tirionom posmatrati desetak vrsta kornjača koje žive u Velikoj Rojni. U sledećem momentu možete se zateći daleko iza Zida, dok vam se prsti i celo telo lede, a sa lica vam vise ledenice. Možete naučiti da po mirisu razlikujete gradove i luke u Vesterosu. Bilo da je to Starigrad, sav cvetan, kao naparfemisana udovica, ili možda Lanisgrad sa mirisom mleka i dimom u kosi. Miris Belih sidrišta je oštar i slankast, pomalo vonja i na ribu, dok Kraljeva luka smrdi kao neoprana k*rva. Sve u svemu, zadovoljan sam i ovim delom. Priča je interesantna, radnja teče i dobija nove obrte, ali je za moj ukus slabija od prethodne. Svakako imate moju veliku preporuku.