planinarenje s ničeom

PLANINARENJE S NIČEOM

Džon Kag
Knjiga Planinarenje sa Ničeom je priča Džona Kaga u kojoj on opisuje svoja dva putovanja – prvo kao devetnaestogodišnjeg mladića, a drugo kao zrelog čoveka koji sada putuje sa ženom i decom. On se penje po brdima Sils Marije gde je Niče napisao Tako je govorio Zaratustra. Ovo penjanje, pre svega, predstavlja duhovno uspinjanje autora i njegovu samospoznaju i traganje za duševnim mirom.

Ja sam putnik i planinar, govorio je svome srcu, ne volim ravnice i čini se da ne mogu dugo sedeti na miru. I ma šta mi još bude naišlo kao sudbina i doživljaj u tome će biti pešačenja i planinarenja: na kraju čovek doživljava još jedino samog sebe.
– Fridrih Niče

Planinarenje s Ničeom priča je o dva putovanja Džona Kaga, prvo kao devetnaestogodišnjaka a potom, sedamnaest godina kasnije, pod totalno drugačijim okolnostima, kao zrelog čoveka u društvu žene i dece. Kag planinari po brdima Sils Marije, gde je Niče napisao svoje delo Tako je govorio Zaratustra.

Planine se pohode da bi se stiglo do vrha penjanjem, uspinjanjem – kako fizičkim, tako i duhovnim, a tako su i Kagova planinarenja potraga za sobom, samoobjašnjenjem, (re)definisanjem sopstvene ličnosti.Planinarenje s Ničeom je knjiga o postizanju duševnog mira i izazovima samospoznaje. Kag planinari sam ili sa porodicom, ali uvek sa Ničeom koji je verovao da je suština ispunjenog života prihvatanje teškoća, smatrajući da je samospoznaja jedan od najvažnijih egzistencijalnih problema.

Pošalji