plamen

PLAMEN

Lenard Koen
"Koenovo spajanje iskustava jevrejske, hrišćanske i (zen) budističke kulture stvorilo je originalno i unikatno pesničko delo koje po svom najmanjem zajedničkom sadržaocu pripada ne samo Kanadi, anglosaksonskom i frankofonom tlu, već čitavom književnom univerzumu; zapravo, imaginarnom – svetskom jeziku." Plamen je posthumna zbirka stihova, proze i ilustracija pesnika i kantautora Lenarda Koena.

PLAMEN je posthumna zbirka stihova, proze i ilustracija pesnika i kantautora

“Uronjena u mračno preispitivanje, knjiga ‘Plamen’ pruža dalekovidost kakvu samo godine nose sa sobom… Protkan Koenovim skicama i autoportretima, ‘Plamen’ je pun tako intimnih gestova da pružaju skoro pa voajersko iskustvo… Radovi deluju i kao završni govor i kao svlačenje. Kroz listanje ovog obimnog izdanja, nemoguće je ne doživeti lično nešto tako sirovo i sjajno, a istovremeno dirljivo otkrivajuće od ogoljenog jedinstvenog hroničara ljudskog srca”, piše o ovoj knjizi portal Bookpage, dok Booklis za ovo izdanje navodi da je “sjajna zbirka i klasičan Koen”.

"Lenard Koen ne bi bio vrhunski pesnik da se nije najviše bavio samim sobom. Ali, istovremeno, on je "retka zver" u tom svetu koji to nije činio prevashodno iz samoljubivosti. Naprotiv, reč je o njegovom načinu da samoanalizom, sumnjom u sebe i bespoštednom samokritikom stigne što dalje u razumevanju lepote, ljubavi, erosa, boga i religije bez kanona. Taj čudovišni spoj sete, radosti i crnog humora dosledno je činio osnovu nenametljivih, a često veličanstvenih stihova tokom svih šezdeset godina njegovog stvaranja, i u književnosti i u muzici.

Koen je jedinstven primer pesnika čije su autentične karakterne osobine (povučenost, skromnost, čak stidljivost), provučene kroz izuzetan talenat, rađale poetsku snagu, hrabrost, rizik, ali i krhkost, nesigurnost – a nadasve mudrost. Stvarao je stihove koji su nastajali u dubokim mikro-oknima duše, a koji bi na izlazu iz kopa postajali sveopšti putokazi. Kao bljesak, od intime do bine. Iako duboko individualni, stihovi koji nisu bili namenjeni drugima kao rešenja, postajali su makro-odgovori na dileme jedinke unutar kolektiva. Stihovi crni od uglja, sijali su nagi pred Univerzumom. Kao da se tiču svakog živog bića. Otud i tolika popularnost njegove poezije i pesama.

Koenovo spajanje iskustava jevrejske, hrišćanske i (zen) budističke kulture stvorilo je originalno i unikatno pesničko delo koje po svom najmanjem zajedničkom sadržaocu pripada ne samo Kanadi, anglosaksonskom i frankofonom tlu, već čitavom književnom univerzumu; zapravo, imaginarnom – svetskom jeziku." - Vladislav Bajac, 2021.

 

Lenard Koen, PLAMEN

24.05.2021.

Pred čitaocima se nalazi poslednja knjiga velikog Lenarda Koena pod nazivom Plamen. Objavljena je nakon njegove smrti, a u njoj se, slobodno možemo reći, nalazi čitav njegov unutrašnji život. Kako njegov sin Adam kaže, Koen je bio čovek kome je pisanje bilo razlog postojanja, upravo taj plamen koji je goreo kroz ceo njegov život. Detaljnije

Pošalji