pisma iz provanse

PISMA IZ PROVANSE

Vinsent Van Gog
Van Gog je poslednje dve godine života proveo u Provansi, gde je uradio svoje najznačijnije slike. Ovo je gotovo kompletna prepiska iz najkreativnijeg perioda Van Gogovog života, a njegova pisma su najbolje svedočanstvo ogromnih teškoća kroz koje je morao da prođe da bi se sasvim posvetio svojoj najvećoj strasti – slikanju.

Van Gog je poslednje dve godine života proveo u Provansi, gde je uradio svoje najznačijnije slike. Ovo je gotovo kompletna prepiska iz najkreativnijeg perioda Van Gogovog života, a njegova pisma su najbolje svedočanstvo ogromnih teškoća kroz koje je morao da prođe da bi se sasvim posvetio svojoj najvećoj strasti – slikanju. Pišući ih gotovo svakodnevno bratu Teu, sestri Vilemini, Polu Gogenu i ostalima, umetnik nam je i nehotice omogućio uvid u svaki aspekt njegovog života u Arlu i Sent-Remiju.
Nakon čitanja ovih iskrenih ispovednih pisama, koja obiluju Vinsentovim zapažanjima o sopstvenoj religioznosti, slikarstvu i književnosti, te usamljeničkom životu i mentalnim problemima s kojima se borio, uverićete se da su ga krasile velika emotivnost i duhovna dubina, a u njegovom samoubistvu videćete nesreću čoveka koji je iznad svega želeo da bude svoj.

Pošalji