petodinarke

PETODINARKE

Goran Dakić
Knjiga "Petodinarke" zaslužuje pažnju i pozitivne kritike pre svega zato što predstavlja jedan snažno angažovan antiratni podsetnik na izbegličku muku, na zaboravljenu sirotinjsku kolonu, na nevolju od koje je, čini se, i Bog digao ruke. Bez imalo ulepšavanja i idealizacije, često svojstvenih književnosti posvećenoj deci, naturalističkim rafinmanom reklo bi se, Dakić beleži i književno oblikuje svoja sećanja.

Dakić nije pisac pobjeda, patetike i izvrsnosti, jednako kao što njegov glavni junak, ćutljivi neznajša Željko Nišević, jeste sasvim običan dječak, iz sasvim obične, izbjegličke sirotinjske porodice, a opet heroj. Drugačijih, porodica ali i heroja, kao da i nije bilo u tim izbjegličkim kolonama: o drugačijima, na bilo koji način izvrsnima, Dakić kao da i odbija pisati.

Petodinarke je zadovoljstvo čitati i zbog detaljnog opisa i nadahnutog presjeka života ovog malog, no istorijski i geografski nimalo beznačajnog mjesta. Zbog delikatnih emocija, živih i sadržajnih uspomena, nostalgije i melanholije, humora na sopstveni i tuđ račun, ukratko zbog svega onoga čime je autor, na isti način, načinio i daljsko tkanje svoje prve, nazovimo je tako, autofikcije.

– Saša Šmulja

Pošalji