petlja

PETLJA

Dejan Aleksić
Prvi roman nagrađivanog pisca poezije, Dejana Aleksića, donosi nam snažnu i uzbudljivu priču koja nas vodi kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koji često dovode do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti. "Petlja" je zapravo predstava o životu u kojoj povlačenje jednog kraja niti znači zatezanje čvora na drugom, dok glavna junakinja svojom "petljom", pokušava da se po svaku cenu suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti.

Pripovedana glasom mlade buntovne žene, raspete između poljuljanih vrednosnih stavova i traganja za samoostvarenjem, ova snažna i uzbudljiva priča vodi nas kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koja često dovodi do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti. Nepristajanje da se bude ono što od nas naprave drugi osnovni je motivacioni pokretač postupaka glavne junakinje.

Bežeći od sopstvene sudbine, Dina je, usled svoje nakrive naravi i otpora prema konvencijama, posle jednog sukoba sa graničnom policijom završila u grčkom zatvoru. Čekajući da bude prevezena u sud, ona se priseća svih onih prelomnih trenutaka u životu koji su je posredno ili neposredno dovde doveli: odnosa prema roditeljima i nedruželjubivoj stvarnosti, prijateljstva sa Nikodimom, jedinim nepatvorenim prijateljem, sukoba i kompromisa sa Svetislavom, vlasnikom lanca kladionica i moćnim likom iz podzemlja, kome će se surovo osvetiti… Njen lik je psihološki postupno i uverljivo izgrađen do samog katartičnog kraja, a njena istovremeno destruktivna i autodestruktivna priroda ogleda se u odbacivanju oveštalih istina i uvreženih navika. Simbolički i izravno, predstava o životu kao petlji, u kojoj povlačenje jednog kraja niti znači zatezanje čvora na drugom, naglašena je samom kompozicijom romana, preplitanjem vremenskih planova i, naravno, nepomirljivim nekonformizmom glavne junakinje, njenom „petljom“ da se po skupu cenu suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti. Ovaj prvi roman našeg uglednog i nagrađivanog pesnika iznenađujuće je osveženje na savremenoj domaćoj književnoj sceni.

Pošalji