pesma za arbon

PESMA ZA ARBON

Gaj Gavrijel Kej
Roman "Pesma za Arbon" autora Gaja Gavrijela Keja predstavlja jedno od najboljih dela fantastike svih vremena, preplavljujući čitaoca izuzetnom pričom o dve potpuno različite države - svetlom i toplim Arbonom na jugu i mračnim i krvavim Gorhoam na severu. Blez, plaćenik sa sumnjivom prošlošću, služi arbonskim plemićima i prvobitno smatra Arbon domom mekanih ljudi.

„Jedno od najboljih dela fantastike svih vremena.“– Kirkus
Arbon i Gorho – dve države različite koliko sunce spram meseca. Na jugu, suncem obasjani maslinjaci i vinogradi Arbona bujaju, a trubaduri na dvorovima ispredaju pesme o ljubavi i strasti u čast boginje Rijan. Na severu, sumorna i tmurna istorija Gorhoa ispisana je krvlju, čelikom i gubitkom u slavu boga Koranosa.
Blez od Gorhoa, plaćenik bez prezimena, ali s prošlošću kojoj ne može uteći, služi arbonskim plemićima. Kao i njegovi sunarodnici, on u početku smatra Arbon domom mekanih slabića. Ali kad na korumpiranom dvoru Gorhoa počnu pripreme za osvajanje, Blez će shvatiti da ona strast koja stvara poeziju i lepotu Arbona služi i kao inspiracija za žestok otpor osvajačima. Tada će morati da odluči čemu i kome je odan, pre nego što umesto vina i pesama potekne krv.Inspirisan srednjovekovnom Provansom i čudesnom tradicijom trubadura, roman Pesma za Arbon nudi nam jedinstvenu sliku sukobljenih kultura i onih koji su zahvaćeni plamenom rata između njih. „Ma koja Kejova knjiga da vam dopadne šaka, pročitajte je!“ – The New Yorker „Za svakoga ko želi ono najređe književno blago – savršen roman.“ – Čarls de Lint „Intrigantna avantura raskošnih detalja i živopisnih likova, puna drame i divne proze.“ – San Francisco Chronicle

Pošalji