penelopijada
rasprodato

PENELOPIJADA

Margaret Atvud
Roman iz Edicije Mitovi Penelopijada Margaret Atvud uzima mit o Odiseju i Penelopi i tumači ga kao dirljivu priču o braku, vernosti i iskušenju. Penelopijada je savremeno tumačenje jedne od najvećih svetskih legendi.

Mit o Penelopi i Odiseju
U Homerovoj Odiseji Penelopa – Odisejeva supruga i sestra lepe Helene Trojanske – oslikana je kao oličenje bračne vernosti. Njeno dvadesetogodišnje opiranje proscima koji je opsedaju na Itaki, dok Odisej u Troji ratuje a potom luta morima, vekovni je primer snage ljubavi i vere.
Margaret Atvud u svom viđenju ovoga mita uglavnom govori glasom Penelope i hora njenih dvanaest sluškinja, problematizujući neke od Odisejevih (i Telemahovih) postupaka.
Geopoetika, zajedno sa još 33 (trideset tri) izdavača iz celoga sveta, od Severne i Južne Amerike, preko Azije i Australije, do svih delova Evrope – gradi ediciju Mitovi. Nosilac ideje od 1999.

Život pre čoveka, Margaret Atvud

09.09.2021.

Dugoočekivani roman Margaret Atvud „Život pre čoveka“ napokon je stigao i kod nas! Margaret Atvud jedna je od najveštijih spisateljica današnjice i jedna od glavnih predstavnica savremene distopije. Ona ume da oslušne apsurd novog doba i to pretvori u modernu klasičnu književnost. U nastavku pročitajte kratki prikaz romana „Život pre čoveka“. Detaljnije

Pošalji