patrijarhat pada istorija seksizma i ženski pokret otpora

PATRIJARHAT PADA : ISTORIJA SEKSIZMA I ŽENSKI POKRET OTPORA

Marta Bren
Autorka Marta Bren i ilustratorka Jeni Jurdal istakle su se po tome što su kroz niz publikacija vešto prikazale kljucne trenutke i licnosti koje su oblikovale istoriju žena i ženskog pokreta, sjedinjenih u knjizi "Patrijarhat pada".

Kroz citavu istoriju feministkinje su maltretirali i izvrgavali ruglu širom sveta. U 18. veku slavne feministkinje su gubile život na giljotini, a u 19. veku sifražetkinje su bacali iza rešetaka. Danas aktivistkinje came u zatvoru u zemljama poput Irana i Saudijske Arabije. Feministkinje žigošu kao džangrizave, frustrirane i neprivlacne žene. Ipak, konstantno stasavaju nove generacije žena koje se usu uju da se s ponosom nazivaju feministkinjama.

Autorka Marta Bren i ilustratorka Jeni Jurdal istakle su se po tome što su kroz niz publikacija vešto prikazale kljucne trenutke i licnosti koje su oblikovale istoriju žena i ženskog pokreta. U ovoj knjizi citaoce vode na zabavno putovanje kroz kulturnu istoriju patrijarhata. Sa dosta humora ispredaju pricu o tome kako su muškarci od Aristotela do Vudija Alena opisivali svet kroz prizmu svog muškog pogleda. Pokazuju kako su se prominentne žene kroz istoriju borile protiv ugnjetavanja – a ujedno proglašavaju najgoreg seksistu svih vremena.

Pošalji