novo
pas belac

PAS BELAC

Romen Gari
Pred čitaocima je, nakon Obećanja u zoru, prevod još jednog autobiografskog romana francuskog pisca Romena Garija, inspirisan životom u Americi sa suprugom. Autor ovoga puta pripoveda o rasizmu, promišljajući istovremeno o „izlečivosti“ mržnje, sve kroz priču o psu dresiranom da napada pripadnike samo jedne rase. U knjizi Pas belac među glavnim likovima nalaze se autor i njegova supruga, glumica i aktivistkinja Džin Siberg, dok zapažene epizode imaju, između ostalih, Marlon Brando i Robert Kenedi.
Podelite:

Pisana pre više od pola veka, ova knjiga, na granici između romana, autobiografije i basne, čita se kao da je napisana juče.
Pred čitaocima je, nakon Obećanja u zoru, prevod još jednog autobiografskog romana francuskog pisca Romena Garija, inspirisan životom u Americi sa suprugom Džin Siberg. Autor ovoga puta pripoveda o rasizmu, promišljajući istovremeno o „izlečivosti“ mržnje, sve kroz priču o psu dresiranom da napada pripadnike samo jedne rase.
Radnja je smeštena u proleće 1968, kada se u SAD, nakon ubistva Martina Lutera Kinga, razbuktavaju rasni nemiri, dok u Evropi demonstriraju studenti, a na Dalekom istoku bukti Vijetnamski rat.
Borci za građanska prava, kako umereni tako i oni radikalni, kao i holivudski milje, koji pomažući crncima pokušava da pomogne sebi, sagledani su iz različitih uglova. Počesto uz dozu humora, koji je, uz humanizam, svojstven Garijevom stvaralaštvu. Među glavnim likovima nalaze se autor i njegova supruga, glumica i aktivistkinja Džin Siberg, dok zapažene epizode imaju, između ostalih, Marlon Brando i Robert Kenedi.

Pošalji