pariz te nikada ne pušta

PARIZ TE NIKADA NE PUŠTA

Elen Feldman

GREH NA SAVESTI DOVODI DO POKAJANJA.

Pošto je uspela da preživi Drugi svetski rat, tokom kojeg je radila u knjižari u Parizu i borila se za svoj i život svoje male ćerke Vivi, Šarlot nije žrtva, ona je borac. Ali hoće li uspeti da se izbori i sa sledećim poglavljem svog života?

Radnje smeštene paralelno u ratom zahvaćeni Pariz i svet njujorškog izdavaštva pedesetih godina, Pariz te nikada ne pušta izuzetna je priča o ljudskoj izdržljivosti, ljubavi, nemogućim izborima i o tome da preživljavanje uvek ima svoju cenu.

Rat je završen, ali prošlost nikada neće ostati u prošlosti.

„Upečatljivo preispitivanje najkompleksnijih pitanja o ljubavi i odanosti: Šta biste sve vi bili spremni da uradite da biste spasli svoje dete? Šta je moral za vreme rata? Kako da se pomirimo sa svojom prošlošću?” – Kristina Linč, autorka Italijanske zabave„’Ti nisi bio tamo’, reči su koje će ostati još dugo sa mnom pošto sam pročitala čudesnu priču Elen Feldman. Ovo je predivno istkana pripovest o majci i ćerci koje su uspele da prežive rat. Jedna se bori sa sopstvenim identitetom, očajnički želeći da spozna ko je u svetu koji je definiše na osnovu na njene religije, ili ne? Druga i dalje živi u lažima koje su joj spasle život u trenucima očaja i ozbiljne opasnosti. Ko smo mi da im sudimo kada ’mi nismo bili tamo’?” – Heder Moris, autorka Cilkinog putovanja i Tetovažera iz Aušvica

Pošalji