pakujem svoju biblioteku

PAKUJEM SVOJU BIBLIOTEKU

Alberto Mangel
Autobiografija Alberta Mangela, Pakujem svoju biblioteku, refleksija je na esej Valtera Benjamina Raspakujem svoju biblioteku. Kroz priču o svom čitalačkom životu, Mangel priča o odnosu čitalaca i knjiga i ističe veliku ulogu javnih biblioteka.

U junu 2015. godine Alberto Mangel se sprema da napusti svoj seoski dom u Francuskoj u kojem je imao ličnu biblioteku od trideset i pet hiljada naslova. Dok pakuje i odabira koje će knjige zadržati, pohraniti ili odbaciti, Mangel se prepušta sanjarijama o prirodi odnosa između čitalaca i knjiga, kolekcionara i knjiga, reda i nereda, sećanja i čitanja. U ovom upečatljivom i intimnom osvrtu na vlastiti čitalački život, čiji naslov upućuje na čuveni esej Valtera Benjamina iz 1931. "Raspakujem svoju biblioteku", Mangel baca svetlo na izrazito ličnu prirodu umetnosti čitanja i svedoči o ključnoj ulozi javnih biblioteka.

5 fobija vezanih za knjige i čitanje

05.09.2021.

Postoji više od 100 registrovanih fobija. Fobije se vezuju za razne stvari – od straha od malog prostora, do straha od kikiriki putera koji se lepi za gornje nepce. U nastavku teksta predstavljamo vam kratak spisak fobija povezanih sa knjigama i čitanjem. Detaljnije

Pošalji