pada avala
624 rsd693 rsd
Ušteda 69 rsd (10%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
- +

PADA AVALA

Biljana Jovanović
Billjana Jovanović u svom romanu "Pada Avala" ruši stereotipe. "Pada Avala" je roman koji u prvi plan stavlja ženu, njenu seksualnost i borbu sa ustaljenim mišljenjima i patrijarhatom Biljana Jovanović ističe buntovni duh mladih i njihovu kritičnost prema svemu pa i samima sebi.
Podelite:

Pada Avala je prekretnička knjiga o pobunjeničkom duhu mladog Beograda i predstavlja jedan od najboljih romana prvenaca u srpskoj književnosti. Romanom o intimnom životu jedne mlade muzičarke i njenim egzistencijalnim i duhovnim pustolovinama Biljana Jovanović je srušila mnoge stereotipe tadašnjeg doba.
Danas se posebno prepoznaje činjenica da je pojava ovog romana 1978. godine bio primer novog žanra, proze koju pišu žene, uzimajući za sadržinu tipično ženska iskustva, suprotstavljajući ih stereotipima i konvencionalnoj ulozi žene u tadašnjem društvu.

U prozi Biljane Jovanović su otvorena i pitanja ženske seksualnosti kao neraskidivog dela ženske ličnosti, temi o kojoj spisateljice tadašnjeg doba, kod nas nisu otvoreno govorile.
Ono što čini da roman Pada Avala bude i danas aktuelan jeste pobunjenički duh mladih junaka, koji je kroz proteklih trideset godina prešao put od problema generacijskog jaza do sve više kritičkog odnosa mladih prema vremenu u kome žive, zemlji u kojoj su rođeni, kao i njihovom kritičkom odnosu prema odgovornosti i svrsi sopstvenih života.

Prikaži manje
Pošalji

PADA AVALAOd istog autora