ovčicu je strah jer će dobiti brata

OVČICU JE STRAH JER ĆE DOBITI BRATA

Tatjana Gjurković, Tea Knežević

Slikovnica ‘Ovčicu je strah jer će dobiti brata’ bavi se problemom dečjeg straha od novonastalih porodičnih situacija ili promene dečije dinamike. Kroz jednostavnu priču i životinjske likove deca će prepoznati sopstvenu emociju i emociju straha koja se usled nje javlja. Slikovnica sadrži i dodatak sa savetim za roditelje, vaspitače i druga stručna lica koja se bave obrazovanjem dece koji će im bolje pomoći da razumeju ponašanje detea, zadovolje emocionalnu potrebu koja je u osnovi straha, i pomognu mu da reguliše to neprijatno osećanje.

Razigrana ovčica je bila mamina i tatina maza koja je najviše volela plave cvetiće i igranje s prijateljima na seoskom imanju. Jednoga dana roditelji su joj saopštili da će uskoro dobiti brata.
Ovčica je najprije bila iznenađena i zbunjena, ali ubrzo je počela da oseća strah: „Hoće li me mama i tata prestati voleti kad se rodi bata? Čija ću ja onda biti maza? Ko će mene paziti i čuvati?”. Imala je čak i noćne more pa uveče nije mogla da zaspi. Mama i tata su shvatili šta muči njihovu devojčicu, utešili su je i pomogli joj da se umiri i ponovno oseća sigurno i voljeno.

Pošalji