ovčicu je strah jer će dobiti brata

OVČICU JE STRAH JER ĆE DOBITI BRATA

Tatjana Gjurković, Tea Knežević
Podelite:

Slikovnica ‘Ovčicu je strah jer će dobiti brata’ bavi se problemom dečjeg straha od novonastalih porodičnih situacija ili promene dečije dinamike. Kroz jednostavnu priču i životinjske likove deca će prepoznati sopstvenu emociju i emociju straha koja se usled nje javlja. Slikovnica sadrži i dodatak sa savetim za roditelje, vaspitače i druga stručna lica koja se bave obrazovanjem dece koji će im bolje pomoći da razumeju ponašanje detea, zadovolje emocionalnu potrebu koja je u osnovi straha, i pomognu mu da reguliše to neprijatno osećanje.

Razigrana ovčica je bila mamina i tatina maza koja je najviše volela plave cvetiće i igranje s prijateljima na seoskom imanju. Jednoga dana roditelji su joj saopštili da će uskoro dobiti brata.
Ovčica je najprije bila iznenađena i zbunjena, ali ubrzo je počela da oseća strah: „Hoće li me mama i tata prestati voleti kad se rodi bata? Čija ću ja onda biti maza? Ko će mene paziti i čuvati?”. Imala je čak i noćne more pa uveče nije mogla da zaspi. Mama i tata su shvatili šta muči njihovu devojčicu, utešili su je i pomogli joj da se umiri i ponovno oseća sigurno i voljeno.

Pošalji