oteti istorija zločina

OTETI: ISTORIJA ZLOČINA

Ljudmila Petruševska
"Oteti: Istorija zločina" Ljudmile Petruševske donosi nam priču o dve mlade studentkinje, Alini i Maši, koje očekuju porođaj u bolnici. Jedna želi da da dete na usvajanje, dok druga, pak, jedva čeka da postane majka. Pred vama je uzbudljiva porodična drama, puna obrtaja i snažnih emocija.

„Spisateljski talenat Ljudmile Petruševske na granici je natprirodnog.“ – The New York Times Book Review

Alina i Maša, dve mlade studentkinje, leže u bolnici očekujući porođaj. Alina želi da svoje dete da na usvajanje. Maša jedva čeka da postane majka i ode sa mužem, diplomatom, da radi u inostranstvu. Nakon što Maša umre na porođaju, Alina menja narukvice na rukama novorođenih dečaka kako bi svome sinu obezbedila bolji život.

A onda, u zločinačkoj tragediji, bolničari koji kradu bebe i daju ih na usvajanje slažu Alinu da joj je sin umro, ali joj ne govore da su pre toga ponovo zamenili decu. U međuvremenu, Mašin muž Sergej, čiji posao visi o koncu jer nameštenje zahteva bračni par, nudi Alini da glumi njegovu suprugu kako bi mogao da napusti Sovjetski Savez i živi slobodno.Kroz ove, ali i brojne druge peripetije Ljudmila Petruševska gradi svoje remek-delo i donosi nam priču koja je delom tradicionalna porodična drama, a delom burleskna društvena satira sa zapletom koji podseća na bolivudsku sapunicu. Gradeći roman od vinjeta kroz koje provejavaju brojni neobični a prepoznatljivi likovi, Petruševska je napisala himnu majčinstvu u kojoj svako, i kriminalac i žrtva, zaslužuje saosećanje i razumevanje.„Roman godine. Čini mi se da u njemu ima više duha i talenta nego u čitavoj savremenoj ruskoj prozi.“ – Dmitrij Bikov„Petruševska je zapanjujuće talentovana i duboko empatična književnica.“ – Slate

Pošalji