osnove menadžmenta vodovoda

OSNOVE MENADŽMENTA VODOVODA

Dušan N. Lukić

Istorija ljudskih naselja ostavlja manje ili više impresivne tragove napora stanovnika prilikom rešavanja problema obezbeđenja dovoljnih količina zdrave pitke vode. Vremenom proizvodnja i distribucija vode, kao i odvođenje i prečišćavanje upotrebljenih voda, prerastaju životni i postaju organizacioni, tehnički, ekonomski, pravni i kulturološki problem.

Vodovodni sistemi su definisani svojom strukturom, procesima koji se u njima obavljaju i neophodnim resursima. Jasno je da nema trajno izvrsnih organizacija, ali način razmišljanja i međusobno delovanje pomenutih činilaca doprinose optimizaciji strukture i politike organizacije. Jedina izvesnost koja postoji u poslovanju organizacija jeste izvesnost promene. Polaznu tačku poboljšanja vodovodnih sistema predstavlja prepoznavanje problema, a ovo proizilazi iz prepoznavanja potreba.
Iskustva drugih država su pokazala da ne postoji jedan najbolji model za organizacije vodosnabdevanja, već se on prilagođava specifičnostima resursa, državnog i ekonomskog sistema.

Osnovni zadatak menadžmenta vodovoda predstavlja osposobljavanje ljudi da zajedničkim delovanjem ostvaruju postavljene ciljeve. Oni to čine definisanjem zajedničkih vrednosti, kroz odgovarajuću strukturu, osposobljavanjem i razvojem potrebnih veština zaposlenih, kojima se adekvatno reaguje na promene i efikasno izvršavaju poslovi.

Ova knjiga predstavlja studiozni doprinos relativno skromnoj domaćoj literaturi iz oblasti javnog sektora, a posebno menadžmenta vodosnabdevanja.
Naslov knjige „Osnove menadžmenta vodovoda“ deskriptivno i jasno izražava glavni faktor strategije vodosnabdevanja, i sugeriše osnovne pojmove i analitičke alate, korišćene prilikom njene izrade. Cilj je da se ukaže da teorija i praksa idu u korak, što je ilustrovano najboljim primerima iz prakse do kojih se moglo doći.

Nedostatak vode za vodosnabdevanje, zagađenje podzemnih i površinskih voda, dinamičan kontinualni razvoj tehnologije, te raspoloživost vodoprivrednih informacija i prirodna varijabilnost u prostoru i vremenu - samo su neki od primera vodoprivrednih problema koji utiču na neizvesnost u procesu vodoprivrednog odlučivanja, koji će biti od sve većeg značaja u budućnosti. Značajan broj ideja iznetih u knjizi odražavaju autorovo stečeno iskustvo, prethodno pokazano u ranije objavljenim knjigama, kao i stručnim člancima u časopisima i kroz radove na strukovnim konferencijama.

Okvir analize predstavlja organizaciona i ekonomska odlika postojećeg i poželjnog sistema, a ona svakako ne bi bila moguća bez kreativnog doprinosa brojnih kolega i prijatelja sa kojima sam tokom poslednje dve decenije neposredno sarađivao u matičnoj kući i značajnom broju vodovoda u Srbiji, što mi je obezbedilo izuzetno plodno okruženje za istraživanje ove teme.

Knjiga je namenjena svima onima koji u ovom ili drugom obliku aktivnosti učestvuju u upravljanju organizacijama vodosnabdevanja, ili se spremaju da to učine – vođama projekata, zaposlenima u organizacijama, svima koji dolaze u dodir sa ovom delatnošću. Ukoliko im knjiga bude pomogla da lakše prepoznaju i razumeju pojave, pojmove i njihovu međuzavisnost u procesu upravljanja u svakodnevnom radu – ona će postići svoj cilj. Podsticanjem studioznijeg bavljenja ovom oblašću, delatnost će ostvariti bonus.

Knjiga je podeljena u tri dela. U prvom su opisani teorijski i organizacioni aspekti delatnosti organizacija vodosnabdevanja. Drugi deo knjige posvećen je praktičnim aspektima menadžmenta organizacija delatnosti, sa posebnim akcentom na razmatranje tehnika i metoda, kojima se obezbeđuje primena savremenih tehnologija i benefiti od njihove primene. U trećem delu se prikazuju i razmatraju rezultati istraživanja.


Kratak sadržaj

Skraćenice i akronimi
Predgovor

PRVI DEO - TEORIJSKI I ORGANIZACIONI ASPEKTI VODOSNABDEVANJA
Glava I Uvodna razmatranja
Glava II Voda kao prirodni resurs
Glava III Delatnost vodosnabdevanja
Glava IV Strategija organizacije
Glava V Menadžment i organizacija
Glava VI Finansijski menadžment
Glava VII Menadžment naknada i nadzor nad radom
Glava VIII Marketing u vodosnabdevanju
Glava IX Upravljanje sistemom kvaliteta i projektima

DRUGI DEO – PRAKTIČNI ASPEKTI MENADŽMENTA VODOSNABDEVANJA
Glava I Restrukturiranje i transformacija
Glava II Eksterni efekti
Glava III Merenje performansi
Glava IV Uticaj ICT na upravljanje organizacijom
Glava V Menadžment poslovnih procesa
Glava VI Upravljanje lancem snabdevanja
Glava VII Integrativni lanac snabdevanja

TREĆI DEO – PRILOZI SA REZULTATIMA ISTRAŽIVANJA
Glava I Rezultati istraživanja
Glava II – Prilozi

Tabele
Literatura
Biografija



DUŠAN N. LUKIĆ rođen 20. oktobra 1961. godine u Rastini, živi u Somboru. Završio je 1986. godine pravni fakultet u Novom Sadu, poslediplomske ekonomske studije 2008. godine, a doktorirao na ekonomskim naukama 2012. godine u Beogradu.

U toku radne karijere obavljao poslove: Direktora JKP „Vodokanal“ Sombor, Generalnog direktora „Somborputevi“ a.d. Sombor, Predsednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Sombor, Sekretara Sekretarijata za opštu upravu i člana Izvršnog saveta Skupštine opštine Sombor, Pomoćnika direktora za investicije, Pomoćnika direktora za upravljanje sistemom kvaliteta, Savetnika za ekonomske i pravne poslove i Samostalnog stručnog saradnika.

Aktivno je učestvovao u radu upravnih odbora Poslovnog udruženja vodovoda i kanalizacije i Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, radnim telima Stalne konferencije gradova i opština, kao i drugim organizacijama.

Objavio je 2008. godine knjigu „Vodosnabdevanje – razvojne mogućnosti i primena benčmarkinga“; 2010. godine, kao koautor, knjigu „Oktobarska nagrada Sombora – dobitnici i njihovo vreme 1962 – 1996“; knjigu „Vodokanal – 50 godina u službi korisnika“ 2011. godine; knjigu „Organizacija i restrukturiranje javnih preduzeća“, kao koautor 2012. godine, knjigu „Osnove menadžmenta vodovoda“ 2014. godine, a publikovao je ili učestvovao u izradi više stručnih i naučnih radova iz oblasti vodosnabdevanja, ekonomskih, organizacionih i normativnih oblasti.

Pošalji