originalnost autorskog dela

ORIGINALNOST AUTORSKOG DELA

Vladimir Marić
Knjiga Originalnost autorskog dela, autora Vladimira Marića, sadrži pravno istorijski pregled kako su sudovi kod nas i u inostranstvu tumačili taj pravni institut tokom proteklih decenija i naravno, kako to čine danas. Ova knjiga se bavi isključivo pravnom dimenzijom originalnosti autorskog dela. Univerziteti i druge akademske institucije postavljaju svoje zahteve originalnosti nekog naučnog rada, ali to nije bio predmet našeg interesovanja. Te dve kategorije nisu potpuno razdvojene, ali ih ne smemo ni poistovećivati. Ova knjiga je posvećena tome kako sudska praksa i pravna teorija vide pitanje originalnosti autorskog dela.

Ova knjiga je posvećena samo jednom stavu, jednog člana, jednog zakona; jer upravo je toliko zakonodavac posvetio prostora pitanju originalnosti autorskog dela u Zakonu o autorskom i srodnim pravima. Taj pravni institut – originalnost autorskog dela - spomenut je samo u članu 2. stav 1. Zakona o autorskom i srodnim pravima. Autor se trudio da to pitanje rasvetli, pre svega, sa aspekta onoga što o tome kaže sudska praksa, kako domaća, tako i strana.
Knjiga Originalnost autorskog dela sadrži pravno istorijski pregled kako su sudovi kod nas i u inostranstvu tumačili taj pravni institut tokom proteklih decenija i naravno, kako to čine danas. Kada se obrađuju osnovni pojmovi autorskog prava treba imati u vidu međunarodni karakter te pravne grane. Nacionalni propisi iz ove oblasti oblikovani su pod snažnim uticajem međunarodnih ugovora, pre svega pod uticajem Bernske konvencije za zaštitu književnih i umetničkih dela koja takođe spominje originalnost autorskog dela. Svi nacionalni propisi iz ove oblasti - autor ne zna za drugačiji primer - pojam autorskog dela uvek povezuju sa njegovom originalnošću. Iz tog razloga, i svi nacionalni sudovi širom sveta raspravljaju o pojmu originalnosti autorskog dela. Najbolja praksa iz inostranstva, može, po mišljenju autora, da bude koristan vodič i za naše pravnike. Ova knjiga se bavi isključivo pravnom dimenzijom originalnosti autorskog dela. Univerziteti i druge akademske institucije postavljaju svoje zahteve originalnosti nekog naučnog rada, ali to nije bio predmet našeg interesovanja. Te dve kategorije nisu potpuno razdvojene, ali ih ne smemo ni poistovećivati. Ova knjiga je posvećena tome kako sudska praksa i pravna teorija vide pitanje originalnosti autorskog dela.

Pošalji