oluja mačeva deo drugi krv i zlato

OLUJA MAČEVA - DEO DRUGI: KRV I ZLATO

Džordž R. R. Martin

"Krv i zlato", nastavlja tkanje raskošne tapiserije započete u "Čeliku i Snegu", povesti koja je bez daha ostavila milione čitalaca širom sveta.
Dok se Rat petorice kraljeva približava krvavom vrhuncu, Džon Snežni i mala družina mladića i bogalja, ostavljeni od svih, spremaju se da sami zaustave divljansku plimu na kapiji Crnog zamka. Rob Stark, Kralj na Severu, kreće u još jedan pohod, da povrati zemlje svog oca.

Pošalji

OLUJA MAČEVA - DEO DRUGI: KRV I ZLATO

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
Drugi deo Oluje mačeva sam započeo nakon duže pauze. Ovo je ujedno deo gde se mišljenja čitalaca razlikuju najviše. Mnogi utisci su negativni, ali su i mnogi pozitivni. Kome verovati? Mislim da je najbolje da sami proverite. Meni se ova knjiga, kao i prethodne, veoma dopala. Radnja počinje manje dinamično, što je možda razlog što se nekima manje i dopada. Medjutim, mene Martinov stil i sama radnja serijala očarava, tako da sam i ovde uživao. Na samom početku se vraćamo Deneris, koju smo ostavili na kapijama Junkaija, a kasnije i Mirina. Pratimo njeno osvajanje grada, a zatim se vraćamo u dobro poznati Vesteros. Mnoge spletke se još uvek kuju, a u ovoj knjizi se dogadjaju i mnogi bitni obrti. Za njih znate ako ste gledali seriju. Ipak, moj savet je da ipak čitate knjigu. Dosta sam puta do sada ponovio da serija i knjige idu odvojeno već od polovine druge sezone, te je knjiga totalno drugi (po meni čak i bolji) doživljaj od serije. U knjizi ne manjka akcije, straha, misterije, prevara, ali i avanture, veselja i ratovanja. Radnja je bolna, jer mnogi likovi umiru, na svirepe ili bezbolnije načine. Toliko je izdaja i spletki, da se svakog časa pitate šta će se desiti sa vašim omiljenim likovima. Od mnogih se glavnih junaka ovde i opraštamo. Sam kraj ovog dela uspeo je da mi naježi svaku dlačicu kose na glavi i ostavio me bez teksta. Nemam vam ništa više reći i izdvojiti (a da ostali pre mene nisu), osim da čitate Martina i uživate!