okretaj zavrtnja

OKRETAJ ZAVRTNJA

Henri Džejms
Okretaj zavrtnja jedna je od najpoznatijih pripovesti o duhovima. Pored ove novele, u knjizi Okretaj zavrtnja i druge priče o duhovima naći će se još tri priče („Sablasna kirija“, „Stvarno ispravna stvar“, „Veselo ćoše“), koje na najbolji način svedoče o tome kako je i zašto ugledni mejnstrim pisac Henri Džejms povremeno posezao za temama o duhovima.

Naslovna novela govori o guvernanti koja dolazi na seosko imanje kako bi brinula o dvoje dece, koja su nedavno ostala siročad. Ubrzo uviđa da je ponašanje dece neobično, kao i to da se u kući događaju čudne stvari. Kada bude otišla u zabranjeni deo kuće, guvernanta će probuditi mračne sile koje opsedaju mališane.

U knjizi se nalazi i vredan prateći materijal koji će čitaocima približiti značaj naslovne novele, koja je decenijama po objavljivanju 1898. godine, od strane stručne kritike imala različita međusobno isključiva tumačenja. Mnogi kritičari pokušali su da proniknu u prirodu zla koje je nagovešteno u noveli, dok su drugi tvrdili da izraziti kvalitet tog proznog dela proizilazi iz njegovog svojstva da u čitaocu stvori intimni osećaj zbunjenosti i napetosti.

Pored ove novele, u knjizi Okretaj zavrtnja i druge priče o duhovima naći će se još tri priče („Sablasna kirija“, „Stvarno ispravna stvar“, „Veselo ćoše“), koje na najbolji način svedoče o tome kako je i zašto ugledni mejnstrim pisac Henri Džejms povremeno posezao za temama o duhovima.

Dodatne materijal predstavljaće predgovor Henrija Džejmsa, pogovor Dejana Ognjanovića „Hvatanje neuhvatljivog“, biografija autora, spisak ključnih studija i kritičkih izdanja posvećenih Okretaju zavrtnja, kao i spisak svih sablasnih Džejmsovih priča.

Prevod novele Okretaj zavrtnja uradio je Igor Cvijanović, a dodatnih priča Arijana Cvijanović Luburić.

Henri Džejms, OKRETAJ ZAVRTNJA

13.04.2020.

Jedna od najmisterioznijih zbirki priča sada u Orelinovom izdanju obogaćena predgovorom, pogovorom, spiskom ključnih studija i biografijom ovog svestranog autora. Detaljnije

Pošalji