ogledalo i svetlost 1 deo

OGLEDALO I SVETLOST 1. DEO

Hilari Mantel
Maj 1536, Ana Bolen je mrtva. Henri VIII započinje brak sa svojom trećom kraljicom, Džejn Simor, a Tomas Kromvel, beznačajni sin kovača iz Patnija, postaje desna ruka svojeglavog kralja.
Kromvel, čovek bez plemićkog porekla, ima viziju zemlje izmenjene društvenim i religioznim reformama. Da bi postigao taj cilj, može se osloniti samo na svoj bistar um i lukavstvo. Henrijevoj vladavini prete pobune i zavere, kao i ratovi, a Kromvelovi neprijatelji okupljaju se u senkama. Ipak, najveća opasnost dolazi sa samog vrha, jer malo ko može dugo da izdrži Henrijev okrutni, kapriciozni pogled.
Mantelova trijumfalno priča priču o Tomasu Kromvelu, čoveku koji se iz siromaštva i nemaštine izborio za najmoćnije mesto u državi. Kroz njegov život ispreda priču o lovcima i lovini, borbi između prošlosti i budućnosti, kraljevskoj volji i viziji običnog čoveka, i nastanku moderne države iz konflikta, strasti i hrabrosti. „Mantelova je uzdigla istorijski roman na nivo umetnosti.“ – The Times„Jedan od naših najvećih književnih stilista i inovatora.“ – Star Tribune„Najveće ostvarenje u oblasti istorijske fikcije u poslednjih deset godina.“ – The New York Times Review of Books„Maestralno i toliko virtuozno da vam zastane dah.“ – The Financial Times
Pošalji