odrastanje melanholije

ODRASTANJE MELANHOLIJE

Marko Tomaš
"Odrastanje melanholije" je knjiga Marka Tomaša koja se satoji od njegovih zbirki poezije "Zbogom fašisti" i "Bulevar narodne revolucije" kao i još neobjavljenjih kratkih priča koje objedinjuje pod nazivom "Napuštene priče".
Podelite:

“Odrastanje melanholije” je koncept-knjiga koja se sastoji od dve prethodne Tomaševe zbirke “Zbogom fašisti” i “Bulevar narodne revolucije”, kao i od do sada neobjavljenih Tomaševih kratkih priča, pod zajedničkim nazivom “Napuštene priče”.

Marko Tomaš je učio na sjajnim izvorima poput Sandrara, Bukovskog, Vejtsa, Koena i uspeo je da poput njih svoju poeziju očuva čistom, da je ne iskvari i ne banalizuje, čak i u retkim trenucima kada sklizne u preterani patos.
Tomaš je u svoj pesnički svet, neodvojiv od ličnog identiteta, ugradio različita i plemenita iskustva dajući tako svojoj poeziji transgeneracijsku i transteritorijalnu razumljivost.
Vlada Arsenić

U ovoj zbirci Marko Tomaš nas vodi kroz grad i zemlju koji su njegova kolijevka i njegov grob, otkriva nam svoju dušu, svoje snove, košmare, traume, ljubavi koje su da bi bile istinske morale biti tragične.
Bekim Sejranović, o zbirci “Bulevar narodne revolucije”

… Ova knjiga ima u sebi ono što za mene čini poeziju danas, ima tajanstvene sastojke ljudske duše, eho kosmosa, mirisne trave ili pjesmu kao politički iskaz, kao jasan etički stav, i govor o stvarnosti…
Faruk Šehić o zbirci “Zbogom, fašisti“

… Markova je poezija pokret unutrašnjeg otpora, znak slobode i samim time čin antifašizma…
Olja Savičević Ivančević

Pošalji