od sumnjivog napitka do kavijara

OD SUMNJIVOG NAPITKA DO KAVIJARA

Olga Zirojević

Da u jednoj knjizi spoji dve, naoko, suprotnosti, bozu i kavijar, mogla je samo iskusna i dobro raspoložena istoričarka-turkolog Olga Zirojević, koja nam je u decenijama svoje karijere darovala mnogo tekstova iz osmanske istorije. Vešto koristeći istorijske izvore, počev od turskih dokumenata, deftera, zapisa, rečnika, pa do putničkih dnevnika znamenitog Evlije Čelebije, ona je dala jednu neverovatnu sliku razvoja sveta (sveta u kome živimo) kroz dve namirnice, za koje se od nedavno otkriva da su istovremeno ukusne i korisne po zdrav­lje, hranljive i, čak, doprinose raspolo­ženju. Boza stabilizuje krvni pritisak, poboljšava probavu i crevnu floru, snižava nivo holesterola; pomaže savladavanju hroničnih bolesti tipa dijabetes 2, kardiovaskularnih bolesti i određenih tipova kancera (uz zdravu ishranu), utiče i na kontrolu težine, diverticulitis, proširene vene i herniju. Konzumiranje boze sprečava aritmiju, snižava pritisak i umanjuje rizik od pojedinih kancera, kao što su rak dojke, prostate, debelog creva, bubrega. I za kavijar se sada saznaje da je hranljiv, zdrav, pa i afrodizijak, a našao je svoje mesto i u kozmetici. Kavijar je ovaploćenje luksuza i kulinarske otmenosti u zapadnoj kulturi, ali je neverovatno koristan i zdrav, zaključuje autorka.

Pošalji