oči u oči sa političkom korupcijom

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM

Siniša Janković

Siniša Janković, inspektor MUP-a u penziji, objavio je svoju prvu knjigu „Oči u oči sa političkom korupcijom“. Ovim delom „čovek iz sistema“ objašnjava zbog čega je formirana Radna grupa koja je radila na slučajevima spornih privatizacija, kako je nova vlast bila samo kratkoročna bajka i koliko je prisutna politička korupcija u Srbiji.

– Šta se radi šefe? – koliko-toliko kurtoazno pitanje, kojim načelnik iz MUP-a, bez nepotrebnih reči direktno kaže zašto zove i šta ga zanima.

– Radimo načelniče, nastavljamo provere – kažem mu, znajući za šta se interesuje – eto, sada je u Azotari Alfa tim.

– Šta kažeš! Gde si ih poslao, šališ se!? – ne može da veruje, zapanjen je.

Kolegu mupovca je obična, zakonita, dugo planirana provera u fabrici o kojoj mesecima pričamo toliko iznenadila kao da sam mu rekao da pretresamo kuću ministra.

– Ma vraćaj ih odmah, je l' vidiš ti šta se radi, je l' hoćeš svi da najeb...? – eksplozivno, povišenim tonom i bez daha, reaguje čovek koji zakon treba da sprovodi, a ne da se njegovom sprovođenju čudi i negoduje. Iznenađen i uplašen, ne boji se za sve, već za sebe. Nema više vremena za uvijene naloge i nemušta objašnjenja, mora da skine masku i jasno kaže da se radi o opstrukciji koju po nalogu moćnih mora da sprovede.

Potpunp nesvestan da sam još tada doneo odluku da napišem ovu priču u sebi kažem:

– E neće moći ovo tek tako da prođe!

 

Pošalji