novo
obećanje

OBEĆANJE

Dejmon Galgut
Radnja romana "Obećanje", Dejmona Galguta, smeštena je u Pretoriju i prati belačku farmersku porodicu tokom četiri decenije - od ere aparthejda do danas. Dobitnik Bukerove nagrade za 2021., po prvi put na srpskom jeziku.

Bukerova nagrada za 2021.

Radnja romana Obećanje smeštena je u Pretoriju i prati belačku farmersku porodicu tokom četiri decenije - od ere aparthejda do danas. Priča počinje 1986. godine i bavi se porodicom Svart tokom četiri sahrane, od čega je svaka u drugoj deceniji, tokom društveno-istorijskih prilika koje se menjaju. Autor slika portret jedne duboko oštećene porodice, ali i jedne duboko oštećene države kojoj treba zaceljenje.

Naslov romana odnosi se na obećanje Svartovih, koje ne uspevaju da ispune tokom godina, da daju kuću i zemlju crnkinji koja je za njih radila celi život.

Nakon vesti o tome da je dobio nagradu, Galgut je izjavio da je zapanjen i počastvovan i da mu se čini da, iako je prešao dug put, ne treba da bude na tom mestu. Posvetio je nagradu svim piscima iz Afrike i svim pričama koje oni pripovedaju.„Ovo je bila sjajna godina za afričku književnost. Prihvatam nagradu u ime svih priča ispričanih i neispričanih, pisaca koje su se čuli i nisu s tog izvanrednog kontinenta s kojeg dolazim“, rekao je Galgut primajući nagradu te dodao kako se nada da će ljudi sada malo ozbiljnije shvatiti afričku književnost.Roman Obećanje dobio je brojne pohvale širom sveta.Britanski Gardijan nazvao ga je „zapanjujućim“, Sandej tajms ga je opisao kao „tmurnog, ali odlično ispripovedanog“, a Fajnenšl tajms „složenim, ambicioznim i briljantnim radom“.Roman je, prema Bukerovom žiriju, „snažan, nedvosmislen komentar istorije Južne Afrike i samog čovečanstva koji se najbolje može sažeti u pitanje: postoji li prava pravda na ovom svetu?“

Dobitnik Bukera 2021. na spskom jeziku

21.09.2022.

Dejmon Galgut, južnoafrički pisac i dramaturg, rođen je 1963. u Pretoriji, u porodici jevrejskog porekla. Tako je postao treći južnoafrički pisac koji je dobio ovu prestižnu nagradu, nakon Nadin Gordimer i Dž. M. Kucija. Galgut smatra da je kratka priča Roalda Dala „Svinja“ najviše uticala na njegovo pisanje. Detaljnije

Pošalji