entropija i stvaralaštvo

ENTROPIJA I STVARALAŠTVO

Nikola Kajtez
"Entropija i stvaralaštvo" je filozofska knjiga autora Nikole Kajteza koja hrabro istražuje tajanstveni svet entropije i njenog značaja za stvaralaštvo univerzuma. U ovom delu, autor naglašava da iako je termodinamika već pre sto pedeset godina objasnila entropiju, nijedan filozof do sada nije se pozabavio ovom kontroverznom temom. Knjiga se suočava sa duhovnom situacijom današnjeg vremena koja karakteriše nedostatak svesti o postojanju sveta. "Entropija i stvaralaštvo" je duboko filozofska knjiga koja istražuje teme koje su od suštinskog značaja za ljudsku egzistenciju.

Nijedan filozof se do sada nije pozabavio kontroverzama entropije, iako je ovaj, filozofski najvažniji aspekt prirode svemira, termodinamika objasnila i opisala još pre sto pedeset godina!
Duhovnu situaciju našeg vremena i dalje odlikuje odsustvo svesti o nestajanju sveta.
>Jedini način da se preusmeri prirodni put stvari (kakav predviđa termodinamika) jeste da se, pored uspostavljanja koherentnog jedinstva neorganskog i organskog, trasira i veza sa natprirodnim (pritom, natprirodno ne treba razumeti kao nešto volšebno, misteriozno, ezoterično u tradicionalnom smislu reči, već kao sastavni deo epistemološki proširenog i produbljenog, rafiniranog, neizmerno raznolikog velikog lanca bića).Ako je čovek biće od kosmičkog integriteta, istraživanjem entropije prirode i prirode entropije približiće se razumevanju porekla i smisla postojanja; ako nije – onda ni u saznajnom ni u egzistencijalnom smislu nema čemu da se nada.

Pošalji