novi svet ili u americi godinu dana

NOVI SVET ILI U AMERICI GODINU DANA

Jelena J. Dimitrijević
Novi svet ili u Americi godinu dana je prvi srpski putopis o Americi napisan iz pera Jelene J. Dimitrijević koja je na svoje dugo putovanje krenula septembra 1919. godine. Ona je tako živo opisala ondašnju Ameriku, tako da čitaoci imaju utisak da zajedno sa njom putuju i proživljavaju događaje koji su obeležili jedno posebno vreme.

Prvi srpski putopis o Americi
Kad bi čovek nešto imao tih ludih para što se ovde samo godišnje izdadu na reklame, on bi bio bogataš, ne po našem pojmu o bogatstvu, nego po američkom.
Pre tačno jednog veka, u septembru 1919, Jelena Dimitrijević otisnula se na putovanje u Novi svet. Bilo je to vreme užurbane gradnje oblakodera, zabrane alkohola, rastućeg bogatstva, vreme kad su žene dobile pravo glasa, mada ne i dalju političku ravnopravnost i vreme kad su imućne porodice poslugu zamenile prvim kućnim aparatima. Bilo je to vreme često isticanih društvenih sloboda ali i vreme velikih klasnih razlika i surove rasne diskriminacije.
Putujući zajedno sa Jelenom Dimitrijević današnji čitalac gotovo da neposredno doživljava ondašnju Ameriku jer su događaji i osećanja tako živo predstavljeni da postaju deo ličnog iskustva. „Neboderi, tehnika, robno društvo, saobraćaj, džez, socijalni život, izbori, položaj žena, kulinarsko pismo, Volstrit i svemogući dolar... sve to čini Novi svet, prvi pravi i do danas najbolji srpski putopis o Americi. Iako je objavljen tridesetih godina prošlog veka, u njemu kao da je proročanski opisan i naš današnji svet.“ Vladimir Gvozden

Pošalji