noć i magla
rasprodato

NOĆ I MAGLA

Danilo Kiš

Knjigu Noć i magla sačinjavaju piščeve drame i filmski scenariji nastajali u rasponu od polovine šezdesetih do kraja sedamdesetih godina.
Deseti tom Dela Danila Kiša u deset knjiga.
Pored TV drama „Noć i magla“, „Papagaj“ i „Drveni sanduk Tomasa Vulfa“ i pozorišne drame „Mehanički lavovi“, u knjizi Noć i magla objavljena su i dva Kišova filmska scenarija pisana krajem sedamdesetih godina: „Končarevci“ i „Marin Držić Vidra“.
Iako su ova dva scenarija poručena od strane tada značajnih filmskih scenarija, oni su iz različitih razloga ostali nerealizovani. Ova dva filmska scenarija prvi put se objavljuju u okviru nekog izdanja izabranih ili sabranih dela Danila Kiša.
„Kiš se u taj posao upustio samo dva puta, napisavši u kratkom roku, iste 1979, jedan obimniji sinopsis za planirani film o životu Marina Držića i scenarij pod nazivom Končarevci, čiji je reditelj trebalo da bude Veljko Bulajić. Adria film (Zagreb), naručilac sinopsisa o životu Marina Držića, nije ušla u proizvodnju filma. Sudbina drugog Kišovog scenarija bila je dramatičnija i do danas nerazjašnjena. Predugovor je trebalo da bude sklopljen sa Jadran filmom, a preko Autorske agencije SR Srbije, o čemu svedoči fotokopija Kišovog punomoćja (2. jul 1979) iz kojeg se vidi da je scenarij pisan u Dubrovniku od 27. marta do 17. aprila iste godine i da je dovršen ’ugovoreni posao pisanja’. U Kišovoj brižljivo čuvanoj poslovnoj dokumentaciji nema nikakvog materijalnog dokaza koji bi potvrdio dalju saradnju s naručiocem scenarija niti s rediteljem. Film Veljka Bulajića pod naslovom Visoki napon, zasnovan na temi po kojoj je Kiš pisao naručeni scenarij, završen je 1981. godine. Kao scenaristi navodeni su Mirko Bošnjak, Veljko Bulajić i Ivan Salečić. Razlozi odustajanja od Kišovog scenarija, osim onih koji se mogu samo naslutiti, ima li se na umu autorov pristup temi, nisu poznati. Ovi scenariji nose neizbrisiv pečat njegovog dara i njegove predanosti svakom poslu kojeg se, kao pisac, poduhvati“, kaže Mirjana Miočinović povodom scenarija Danila Kiša.

Pošalji