njeno telo i druge žurke

NJENO TELO I DRUGE ŽURKE

Karmen Marija Mačado
U svojoj debitantskoj knjizi Njeno telo i druge žurke, Karmen Marija Mačado predstavlja priče o različitim ženama i njihovim životima, sa naglaskom na telesni užitak, ali i nasilje koje trpe njihova tela. Ispričane veoma provokativno, one su istovremeno i ozbiljne i komične, ali pre svega potpuno originalne. Zbirka je proglašena književnim fenomenom i doživela je ogroman uspeh.

Supruga odbija muževljeve molbe da ukloni zelenu vrpcu s vrata, žena se prepušta seksualnim odnosima dok virus uništava čovečanstvo, prodavačica u butiku otkriva zastrašujuće istinu o materijalu od kog su sačinjene haljine – svaka priča unutar ove zbirke predstavlja uzbudljivo i drugačije čitalačko iskustvo. Provokativni književni debi Karmen Marije Mačado oblikovao je čudesne, žanrovski gotovo neodredive priče u kojima se pripoveda o životima žena, telesnom užitku, ali i nasilju koje su trpela njihova tela. Realistične i u isto vreme fantastične, komične i ozbiljne, priče u zbirci „Njeno telo i druge žurke” u svojoj eksplozivnoj originalnosti otvaraju nove mogućnosti za savremenu prozu. Zbirka je doživela nagli i veliki uspeh, proglašena je književnim fenomenom, a autorka je dobila status književne zvezde.

 

Dugo već debitantska zbirka priča relativno nepoznate autorke nije privukla takvu pažnju niti ju je više zaslužila.
Njujork tajms

Kroz živopisno eksperimentalno sočivo, Mačado u svojim pričama daje zastrašujuće prikaze žena u borbi za sopstveno postojanje.
Njujorker

Primer gotovo nemogućeg talenta… Mačado nam otkriva koliko originalno, subverzivno, ponosno i radosno može biti pisanje iz sopstvenih dubokih osećanja, posebno onda kada su nas ona opekla.
Los Anđeles tajms

 

Karmen Marija Mačado, NJENO TELO I DRUGE ŽURKE

05.08.2020.

Debitantska knjiga priča Njeno telo i druge žurke predstavlja mešavinu više žanrova, od horora, naučne fantastike do psihološkog realizma. Kubansko-američka autorka Karmen Marija Mačado zbirku počinje rečima: „To možda nije verzija priče koja vam je poznata. Ali uveravma vas da je to ono što bi trebalo da znate.“ Upravo ovaj citat možda najprikladnije opisuje ono što će vam ova zbirka doneti. Detaljnije

Pošalji