novo
niže u dolini

NIŽE U DOLINI

Paolo Konjeti
"Niže u dolini" je novo delo od Paola Konjetija, poznatog autora bestselera kao što su "Osam planina" i "Ljubavnici". Priča prati život dva sina čiji su životni putevi zasađeni poput dva drveta pred njihovom kućom. Luiđi, predstavljen kao čvrst ali krt, nikada nije napustio svoju dolinu. Sa svojom ljubavi Betom, čiji se odnos formirao pored reke, sada očekuje dolazak devojčice. Nasuprot njemu je Alfredo, turoban i promenljivog raspoloženja, koji je pobegao daleko, ali se sada vratio kući. Iako su različiti, obojica dele sklonost ka piću i žive zajedno u kući koja bi mogla postati njihov dom. Konjetijev roman oživljava atmosferu sredine u nadi da će je razumeti i možda čak i spasiti.

Od autora bestselera Osam planina i Ljubavnici.
Za svoja dva sina otac je ispred kuće posadio dva drveta. Ariš predstavlja Luiđija, čvrst je a opet krt, za trideset sedam godina života Luiđi nikada nije napustio svoju dolinu. On i Beta su se zaljubili dok su se kupali na reci okruženi belim brezama. Potom su se kupanja proredila, a sada iščekuju devojčicu.
Drugo drvo je jela, to je Alfredo, mlađi sin, turoban, otporan na mraz, promenljive ćudi, svadljiv. Da ne bi upadao u probleme, pobegao je daleko, u Kanadu, među setne Indijance i naftne bušotine. Ali upravo se vratio kući.
Alfreda i Luiđija povezuju dve stvari. Prva je sklonost ka piću. Oni danima bez prestanka piju belo vino, pivo, viski, a onda zaspe kao klade i nastave narednog jutra. Pored alkohola njih dvojica dele i kuću, tamo kod dva drveta. Kuću u kojoj više nema oca, ali koja bi mogla postati njihov dom.„Okružen ljudima, drvećem i životinjama, Paolo Konjeti romanom Niže u dolini oslikava svoju sredinu, u nadi da će je razumeti i, možda, spasti.“– La Reppublica

Pošalji