ništa se nije desilo

NIŠTA SE NIJE DESILO

Stefan Janjić
U iznajmljenom stanu student medicine pronalazi spise i novinski materijal prethodnog stanara, novinara Nikole Nenadovića. Ubrzo otkriva da je Nenadović falsifikovao tekstove u ratnoj rubrici „Crni odjeci“, koju je uređivao u sklopu fiktivnih „Beogradskih novina“. "Ništa se nije desilo" je smela i drska knjiga Stefana Janjića.

Roman „Ništa se nije desilo“, kako navodi Katarina Kostić, donosi policentričnu, a maestralno uvezanu priču o nivoima zločina u ratu, o odnosu dokumenta i fikcije u istoriji, o jednoj porodici koja preživljava lične i opšte tranzicije, o djetinjstvu devedesetih i mladosti u međuvremenima.

Stefan Janjić zna zašto piše, zna kome piše i što je najvažnije – zna kako treba da piše. Njegov roman je drsko samouvjeren kako valjda samo prvenci umiju da budu i pomalo me čudi, plaši i oduševljavaju njegov stil i njegova rečenica koje me toliko podsjećaju na stil i rečenicu Aleksandra Tišme, jednog od najbriljantnijih stilista u srpskoj književnosti. U melodiji njegovih rečenica nema disonantnih tonova, u ritmu njegovog pripovijedanja ne čuju se oni šumovi karakteristični za književni amaterizam koji je premrežio sve.

– Goran Dakić

Pošalji