ništa lakše od umiranja

NIŠTA LAKŠE OD UMIRANJA

Elvedin Nezirović
Roman Ništa lakše od umiranja Elvedina Nezimerovića opisuje nespojivo – Šveđanina afričkog porekla, zadojenog nacističkom ideologijom. Svoh junaka, najboljeg u poslu ubijanja, Nezirović u knjizi Ništa lakše od umiranja, dovodi u 1992. godine u Hercegovinu, među pripadnike HVO.

Ubijanje je, jednostavno, bilo njegov posao i on ga je radio kako je najbolje znao.
Crnčuga, crnačko kopile, berač pamuka – samo su neka od pogrdnih imena kojima su ga oslovljavala deca u malom selu na severu Švedske. Po prirodi svadljiv i ratoboran, odgovarao im je pesnicama, a kada je shvatio da je fizički superiorniji, počeo je i sam da izaziva tuče. Još kao tinejdžer počeo je da čita knjige s ratnom tematikom i prvi put se susreo s nacističkom ideologijom, koju će kasnije u potpunosti prihvatiti i slediti, uprkos svom afričkom poreklu i boji kože. Njegova opsesija odvešće ga krajem 1992. u Hercegovinu, gde će se priključiti odredu HVO.

NINOVA NAGRADA ZA ROMAN GODINE - uži izbor

10.01.2020.

Od ukupno dve stotine romana pristiglih na konkurs, žiri NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, koji radi u sastavu Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić (predsednik) – odabrao je deset naslova koji ulaze u uži izbor. Detaljnije

Pošalji