nije svima isto na ovom svetu

NIJE SVIMA ISTO NA OVOM SVETU

Žan-Pol Diboa
Dve su godine kako Pol Hansen služi zatvorsku kaznu u provincijskom zatvoru u Montrealu. Ćeliju deli s Hortonom, bajkerom Hels ejndželsa, koji robija zbog ubistva. U romanu "Nije svima isto na ovom svetu" otkrivamo Hansena pre zatvora – kao glavnog nastojnika stambene zgrade Ekscelzior, gde dolaze do izražaja njegovi talenti domara, čuvara, majstora svih zanata i, uz sve to, iscelitelja duša i utešitelja ojađenih.

Kad nije zaokupljen brigom o stanarima ili održavanjem zgrade, Pol Hansen, glavni junak romana "Nije svima isto na ovom svetu" vreme provodi s Vinonom, svojom suprugom. Ona ga svojim avionom vodi nebu pod oblake. No, odjednom se sve menja. U zgradu stiže novi upravnik, izbijaju sukobi… Dešava se ono neizbežno. Radnja ovog romana odvija se u okruženju koje čine crkva prekrivena peščanom dinom, rudnik azbesta pod otvorenim nebom, meandri rekesrebrne boje, zvuci orgulja.Životna priča Nije svima isto na ovom svetu jedna je od najlepših knjiga Žan-Pola Diboe. U njoj otkrivamo pisca s istančanim osećajem za druge ljude, osetljivog na sve oblike nepravde.

Pošalji

NIJE SVIMA ISTO NA OVOM SVETU

Jelena
★★★★★
24.07.2022.
Roman Nije svima isto na ovom svetu Žan-Pola Diboe , je 2019. godine dobio Gonkurovu nagradu. Kažu da je ova životna priča jedna od najlepših knjiga ovog autora. Zaista ne znam, jer je ovo jedini njegov roman koji sam čitala, ali mene je emocionalno jako duboko dotakao I verujem da dugo neću naići na slično delo. Pisac koristi veoma jednostavan stil dok nas vodi kroz dve vremenske linije, kroz sadašnjost glavnog junaka koji služi dvogodišnju zatvorsku kaznu. Ćeliju I svoje dane deli sa bajkerom Hels Ejnželsa, kao I sa duhovima svojih najbližih. Sve do pred kraj knjige ne znamo tačno nad kim je I zašto svoj zločin počinio. Druga vremenska linija nas vodi kroz prošlost, od detinjstva, kroz Hansenov život gde do detalja upoznajemo “našeg čoveka”. Kakvu istančanu empatiju ima prema svakoj osobi, koliko radosti I volje za životom. Jako puno emocija bukvalno pršti iz ovog romana, ali ono što me je slomilo na zadnjim stranicama je upravo to koliko kontrole nemamo nad svojim životima i koliko je sve nenadoknadivo. Reći ćete ništa novo, pa znamo to, ali način I priča kroz koju je autor preneo poruku je zaista jako bolna I dirljiva. Suviše smo mali I nemoćni ovde gde smo se zatekli I kako je Hansenov otac rekao” Nije svima isto na ovom svetu”. Najveća moguća preporuka za ovaj divni, divni, roman.