klitemnestra

KLITEMNESTRA

Konstanca Kasati
"Klitemnestra" je provokativan portret spartanske princeze, jake žene koja je oduvek bila predstavljena kroz prizmu svoje povezanosti sa slavnim muškarcima - sestrom Helenom, suprugom Agamemnonom i majkom Oresta. U ovom moćno ispričanom romanu, autor Konstanca Kasati pruža nam neustrašivu Klitemnestru, veštu s mačem i kopljem, otresitu i pametnu, koja bira moć i osvetu kad joj sudbina ponudi izbor. U ovoj priči o strasti, majčinstvu, tuzi, gubitku i osveti, Kasati daje glas ženi čiji je glas vekovima bio ućutkan, donoseći nam živopisan portret lika koji je često bio prikazivan kao puki nosilac uloge. Bez bogova, heroja ili čudovišta, ovaj roman pruža upečatljiv prikaz ljudske strasti i slabosti smeštene na pozornicu drevne Grčke. "Klitemnestra" je književni tour de force koji izaziva oduševljenje ljubitelja grčkih mitova i pruža hrabru reinterpretaciju sudbine hrabre žene čija priča nikada nije bila ispričana na ovaj način.

Provokativan portret kraljice, proročice i osvetnice.

„Ljubitelji Kirke moraju da pročitaju ovu moćno ispričanu verziju grčkog mita.“
– Cosmopolitan

Ovo je priča o ženi kojoj je mitologija dodelila sporednu ulogu. Ona je sestra Helene – žene zbog koje se vodio Trojanski rat, supruga Agamemnona, mikenskog kralja koji nije prezao od žrtvovanja ćerke radi ratničke slave, majka Oresta gonjenog furijama, žrtvovane Ifigenije i nepokolebljive Elektre... Uvek predstavljena kao sestra, majka, supruga, Klitemnestra je vekovima bila puki nosilac uloge čiji glas nismo čuli.

Ali kakva bi bila Klitemnestra od krvi i mesa? Pred nama je spartanska princeza, jaka žena, vešta s mačem i kopljem, snalažljiva, zaštitnički nastrojena prema nežnijoj sestri Heleni. Otresita, pametna i plemenita, Klitemnestra je odgajana da bude slobodna i u svemu ravna muškarcima.I zato, kad joj sudbina ponudi izbor, ona bira moć i osvetu.„Kasati je živopisno ispričala priču o zlokobnoj proročici i kraljici. Oduševiće sve ljubitelje obrada grčkih mitova.“– Publishers Weekly„Fantastičan portret ljudskosti, majčinstva, tuge, gubitka i osvete.“– Historical Novel Society„U ovom upečatljivom romanu nema ni bogova, ni heroja, ni čudovišta. Samo ljudi koje vode strasti i slabosti.“– Times„Izuzetno ostvarenje koje daje glas ženama, ućutkivanim i osporavanim hiljadama godina. Klitemnestra je književni tour de force – roman o strasti i osveti smešten na pozornicu drevne Grčke.“– Foreword Reviews„Iako svi znamo kako će se završiti priča o Klitemnestri, nećemo odoleti a da ne poželimo ovoj hrabroj ženi drugačiju i bolju sudbinu od one koja nam je poznata iz mitologije.“– Booklist

Pošalji