nerazdvojne

NERAZDVOJNE

Simon de Bovoar
Roman francuske spisateljice Simon de Bovoar, koji je napisala 1954. godine i koji je u to vreme označen kao „previše intiman” da bi bio objavljen, konačno stiže pred čitaoce. Nerazdvojne je priča o strastvenom i tragičnom prijateljstvu Silvi i Andre, zapravo, između Simon de Bovoar i Elizabet „Zaze” Lakoan koja je preminula u 22. godini života. Obe rođene u buržoaskim, katoličkim porodicama, upoznale su se kada su imale devet godina. Delile su snove o nezavisnosti i višem obrazovanju.

Neobjavljeni kratki roman Simon de Bovoar Nerazdvojne dočarava njenu veliku ljubav iz detinjstva prema prijateljici, Zazi, čija će je tragična smrt, neposredno izazvana predrasudama i normama tadašnjeg društva, proganjati čitavog života. Nerazdvojne je i roman koji uprizoruje seksualno i intelektualno obrazovanje dveju mladih devojaka, buntovnih u svetu koji ometa i ograničava njihovu slobodnu misao. Ovaj autobiografski tekst, napisan pet godina nakon objavljivanja Drugog pola, lucidno i emotivno dočarava prva iskustva revolta i usvajanja feminističke filozofije, događaje detinjstva kao mesta emancipacije, iskustva prijateljstva kao početke smelosti i nezavisnosti.

Simon, simbol feminizma

09.01.2023.

Simon de Bovoar je bila francuska književnica, filozofkinja egzistencijalizma, teoretičarka, politička aktivistkinja i feministkinja. Rođena je u Parizu 9.januara 1908. godine u buržoaskoj katoličkoj porodici. Bankrot njenog dede po majci, bankara, osramotio je celu porodicu i ostavio je u siromaštvu. Otac joj je, međutim, preneo svoju ljubav prema književnosti i studijama. Bio je ubeđen da jedino uspeh u školi može izvući njegove ćerke iz siromaštva. Detaljnije

Pošalji