nepoznati dostojevski

NEPOZNATI DOSTOJEVSKI

Boris Sokolov

Autor knjige u kojoj se otkrivaju tajne velikog pisca, skrivene ljubavi i misteriozni detalji života Fjodora Mihailoviča Dostojevskog i prema kojoj je snimana serija o jednom od najvećih svetskih pisaca, je Boris Vadimovič Sokolov – istoričar, publicista, istoričar književnosti, književni kritičar, doktor filoloških nauka. Napisao je više od petsto radova iz istorije i filologije, koji su objavljeni na svim svetskim jezicima i preko trideset knjiga iz istorije i istorije književnosti.

U knjizi Nepoznati Dostojevski autor na interesantan i otvoren način govori o mnogim pojedinostima iz života velikog pisca o kojima se iz mnogo razloga dosad malo ili uopšte nije govorilo, a koje su veoma važne za razumevanje njegovih velikih dela i njegove životne sudbine uopšte.

Na temelju pisama i dnevnika samog pisca, pisama, dnevnika i sećanja njegovih žena i ljubavnica i njegovih prijatelja i savremenika, Sokolov, detaljnije nego mnogi pre njega, opisuje dve velike strasti Dostojevskog: ljubav prema ženama i prema kocki. Ali nije samo reč o tome; saznajemo mnogo toga o teškoćama i mukama kroz koje je pisac prolazio dok je stvarao svoja genijalna dela, o materijalnoj oskudici, o njegovoj bolesti, bolesti i smrti njemu bliskih ljudi. I naravno, možemo da naslutimo u kojoj meri je sve to uticalo na stvaranje onih likova u njegovim romanima po kojima ga pamtimo i zbog kojih ga čitamo.

„Dostojevski se gnušao evropskog racionalizma; verovao je da se ljudska osećanja ne mogu izraziti pomoću bilo kakvih aritmetičkih formula, ali ni pomoću romantičarskih i sentimentalističkih šema. On je to radio tako što je prodirao u dubinu ljudske psihe i život svojih junaka preispitivao kroz hrišćansko učenje. Apolinarija Suslova, piščeva velika ljubav je, verovatno ni sama to ne želeći, doprinela učvršćivanju njegovog skepticizma prema bilo kakvim racionalističkim šemama. A suprotstavljanje agnosticizmu Suslove još više je učvrstilo Dostojevskog u pravoslavnoj veri“, piše na prvim stranicama svoje knjige Sokolov uvodeći nas u neobičan svet svojih junaka koji se roje oko Dostojevskog i čije sudbine, iako u drugom planu, čine podjednako uzbudljiv sloj knjige. To je jednim delom biografija, drugim istoriografija, a na pojedinim stranicama i kulturološko-sociološka analiza društva i vremena u kome je živeo veliki pisac.“

Pošalji