nemanjići biografija

NEMANJIĆI : BIOGRAFIJA

Luka Mičeta
Svojevrsna biografija dinastije Nemanjića u kojoj su opisani vladari srpskih zemalja kao vrhunske vođe, vešti političari, ali i plemeniti zadužbinari. Luka Mičeta je svojim delom, "Nemanjići: biografija", ostavio još jedno zaveštanje o dinastiji koja je iza sebe ostavila neizbrisiv trag u srpskoj srednjovekovnoj istoriji.

„Srpska srednjovekovna istorija neodvojiva je od dinastije Nemanjića. Tokom nešto više od dva veka koliko su Nemanjići vladali srpskim zemljama (1166–1371) one su doživele politički vrhunac i društveni, kulturni i privredni procvat. Vešti i okretni političari, umešne i iskusne vojskovođe, pokrovitelji crkve i umetnosti, ktitori veličanstvenih zadužbina i vladari sa državničkom vizijom, Nemanjići su ostavili neizbrisiv trag iza sebe.

Pisati biografije pojedinih nemanjićkih vladara zahtevan je zadatak. To znači posedovati profesionalna znanja istoričara, pripovedačku veštinu pisca, istraživački duh i moć imaginacije. Pisati biografiju dinastije neuporedivo je zahtevnije. Neophodno je poznavati duh vremena i geografskog prostora, evropske i mediteranske okvire srpske istorije, onovremene geopolitičke odnose, mesto crkve i duhovnosti u životu srednjovekovnog čoveka, ali i odbaciti izazove i frustracije današnjice i ne prenositi ih na jednu davno prošlu epohu.

Luka Mičeta, po profesionalnom pozivu novinar, a po interesovanjima i znatiželji istraživač prošlosti i istoričar, više je nego uspešno odgovorio na ove profesionalne zahteve.“ – Dr Aleksandar Uzelac

Pošalji

NEMANJIĆI : BIOGRAFIJA

Petar Sabac
★★★★★
10.11.2021.
U knjizi Nemanjici pominjete porodicu Vojinovici, kad pisete o Caru Dusanu.\nNiste pomenuli da se njihov grd nalazi u gradu Vucitrnu.Tamo se nalazi i jedinstveni njihov most,koji je na ledini i ispod njega ne ptotice reka.