kratki čudesni život oskara vaoa

KRATKI ČUDESNI ŽIVOT OSKARA VAOA

Džuno Dijaz
Početak leta obeležavamo sjajnim prvencem Džuna Dijaza, američkog pisca dominikanskog porekla, za koji je dobio Pulicerovu nagradu za književnost 2008. godine i koji su mnogi kritičari proglasili najznačajnijom knjigom 21. veka, "Kratki čudesni život Oskara Vaoa"

Dijazovu knjigu teško je ukratko prepričati – s jedne strane to je priča o Oskaru, neprilagođenom, gojaznom Dominikancu koji je opsednut naučnom fantastikom i stripovima i njegovoj želji da pronađe ljubav, a s druge priča o nepokornim ženama iz njegove porodice i burnoj dominikanskoj istoriji pod diktatorom, i sve je to prožeto verovanjem u prokletstvo koje navodno prati Oskarovu porodicu.

Igrajući se jezikom, slengom i referencama na pop kulturu, ali i stereotipima o geekovima i latino muškarcima, Džuno Dijaz maestralno prikazuje dominikansko-američko iskustvo, a ujedno i preispituje maskulinitet i ukazuje na opasnosti jednoglasja. Dodajte na to i Dijazovo intenzivno korišćenje fusnota kao sredstva da priču razgrana i odvede na potpuno drugi kolosek, kao i španskih reči i izraza kojima roman obiluje, i dobićete naizgled haotični mozaik koji je savršeno sklopljen u neverovatno dirljivu i zabavnu celinu u ovom čudesno originalnom romanu o nepristajanju na opšteprihvaćene norme i slepoj odlučnosti da se doživi ljubav.

 

Pošalji