naknadne istine

NAKNADNE ISTINE

Darko Tuševljaković
Zbirka sadrži dve novele i šest pripovedaka, a polovina od ukupnog broja zastupljenih radova, zahvaljujući ovoj knjizi, po prvi put će se naći pred čitaocima. Među do sada objavljivanim delima je i naučnofantastična priča „Sebastijan“, prethodno štampana u Književnoj fantastici 2015.

Sve priče zastupljene u zbirci pisane su između 2014. i 2017. godine, u periodu u kojem su Tuševljakoviću pristigla važne potvrde i priznanja za književni rad: najuži izbor za Vitalovu nagradu (za zbirku „Ljudske vibracije“), uži izbor za NIN-ovu i Vitalovu nagradu, kao i Evropska nagrada za književnost (za roman „Jaz“).

Naslovnicu knjige krasi rad grafičke umetnice Emanuele Bulatović, koja je prema rečima Tuševljakovića „na izuzetan način doživela i obradila motive iz priča i ponudila ih kao jedinstvenu kompoziciju“.

Sadržaj:

„Drina, bez filtera“
„Karantin“
„Sebastijan“
„Tamno mesto“
„Jahači magle“
„Lavirint“
„Neizrecivo oružje“
„Zvuk stajnveja u praznoj sali“

Darko Tuševljaković, NAKNADNE ISTINE

28.07.2019.

Kada dva prijatelja pokušaju da tajno pređu Drinu i pobegnu od mobilizacije tokom bombardovanja, dramatična pustolovina pašće u drugi plan u odnosu na zapitanost da li je stisak ruke na rastanku s devojkom bio dovoljno jak i kakve će to posledice imati. Detaljnije

Pošalji