novo
najsrećniji čovek na svetu

NAJSREĆNIJI ČOVEK NA SVETU

Edi Jaku
"Najsrećniji čovek na svetu" je duboko dirljiva autobiografska knjiga Edija Jakua. U ovoj potresnoj priči, Edi deli svoje iskustvo iz vremena kada je kao tinejdžer bio odveden u koncentracione logore tokom Drugog svetskog rata. Proživljavao je nezamislive užase u logorima poput Buhenvalda i Aušvica, izgubivši porodicu, prijatelje i zemlju. Ipak, uprkos svemu, Edi nije dozvolio da mu duh bude slomljen. Obećao je sebi da će svakog dana zahvaljivati na životu i smatrati se najsrećnijim čovekom na svetu, što je i postigao čak i u dubokoj starosti.

„U Aušvicu nije bilo ni prošlosti ni budućnosti – samo preživljavanja. Prilagodili bismo se tom neobičnom životu u ovozemaljskom paklu ili ne bismo izdržali.”
Rođen u Lajpcigu, u jevrejskoj porodici, Edi Jaku je bio tinejdžer kad se njegov svet okrenuo naglavačke. Devetog novembra 1938, tokom zastrašujuće Kristalne noći, Edija su pretukli nasilnici SS-a, uhapsili ga i poslali u koncentracioni logor s hiljadama drugih Jevreja širom Nemačke. Svakog dana tokom narednih sedam godina svog života Edi se suočavao s nezamislivim užasima u Buhenvaldu, Aušvicu, da bi naposletku bio prisiljen na Marš smrti tokom poslednjih dana Trećeg rajha. Nacisti su Ediju oduzeli sve – porodicu, prijatelje, zemlju. Ali nisu mu slomili duh.Uprkos svemu, Edi je našao volju za životom. Preplavljen zahvalnošću, obećao je sebi da će svakog dana zahvaljivati na dragocenom daru i osmehivaće se u slavu šest miliona Jevreja koje je Hitler pobio. U vreme dok je pisao ovu knjigu, u dobi od sto godina, uprkos svemu što je pretrpeo, Edi je sebe nazvao najsrećnijim čovekom na svetu. U svojim upečatljivim memoarima, ovaj rođeni pripovedač deli svoju mudrost i razmišljanja o tome kako je živeo na najbolji mogući način, toplo i otvoreno govoreći o moći zahvalnosti, trpeljivosti i dobrote. Život može biti divan ako ga učinite divnim. S Najsrećnijim čovekom na svetu Edi nam je pokazao kako.„Gde ima života, ima i nade. A gde ima nade, ima i života.”Ispunjen uvidima o prijateljstvu, porodici, zdravlju, moralu i mržnji, i jednostavnim uverenjima koja su uticala na njega, Edi Jaku svojim Najsrećnijim čovekom na svetu nudi bezvremene lekcije čitaocima svih uzrasta, naročito mladim ljudima današnjice.

Pošalji