najbolje za sve

NAJBOLJE ZA SVE

Petra Soukopova
Petra Soukupova u knjizi "Najbolje za sve", još jednom pokazuje koliko je u stanju da uhvati zategnute porodične odnose i iskustvo deteta heroja u trenutku kada shvati svoju bespomoćnost u svetu odraslih. A takođe i bespomoćnost odraslih protiv njihovih sopstvenih ideja o sreći.

Kako možemo da znamo šta je najbolje za druge kada sami ne možemo biti srećni? U knjizi "Najbolje za sve" desetogodišnji razmaženi Viktor živi u Pragu sa svojom majkom, pozorišnom glumicom koja ne zna mnogo ni o njegovom odrastanju, ni o sopstvenom životu. Jednog dana, kada njegova majka Hana dobije ponudu da snimi seriju na drugom kraju republike, ona to iskoristi kao priliku da reši sve svoje probleme. Uprkos njegovom protivljenju, ona seli Viktora na selo kod bake kako bi mogla da snimi seriju koja će joj pružiti priliku da konačno postane renomirana glumica. Smatra da će za njega biti najbolje ako promeni sredinu, a za njenu majku, koja je nedavno ostala bez muža, biće dobro ako ne ostane sama. Viktor se oseća izdanim i prevarenim, a njegov očaj je tim veći što dominantna baka ima jasnu predstavu o tome kako treba da izgleda njegov život i život njegove majke. Pored dramatičnog suživota na selu, roman prati i sudbinu Hane koja se bori sa ulogom, sa Viktorom, njenom majkom i povremenim ljubavnicima. Dok Viktorova baka, na drugu stranu počinje da shvata svoje slabosti i neminovnu starost. I svi jedni drugima žele samo najbolje.

Petra Soukupova je jedna od najčitanijih čeških mladih spisateljica. Dobitnik je nagrade Jirži Orten (2008) i Magnesia Litera za najbolju knjigu godine (2010) i dva puta nominovan za nagradu Josef Škvorecki (2007 i 2010). Rođena je 1982 u Pragu.

Pošalji