nadnica za strah

NADNICA ZA STRAH

Žorž Arno
Nadnica za strah je kultni roman o dvojici skitnica koji se prijavljuju za veoma opasan posao koji podrazumeva prevoženje tone i po nitroglicerina po neasfaltiranim putevima Gvatemale da bi se ugasio požar posle eksplozije na naftnoj bušotini. Po ovom romanu Žorž Arnoa snimljen je istoimeni film koji je dobitnik Zlatne palme i Zlatnog medveda.

Kultni roman Nadnica za strah francuskog pisca Žorža Arnoa poslužio je kao predložak za istoimeni film (režija: Anri Žorž Kluzo), koji je osvojio i Zlatnog medveda na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu i Zlatnu palmu na festivalu u Kanu, što je jedinstven slučaj u istoriji dodeljivanja ovih nagrada.

Kada na naftnoj bušotini u zabiti Gvatemale dođe do eksplozije, potrebno je pronaći dovoljno odvažne (ili očajne) ljude koji će se usuditi da neasfaltiranim putevima prevezu tonu i po nitroglicerina, neophodnu da bi se požar ugasio. Priča prati dvojicu vagabunda koji osim golog života nemaju šta da izgube, te se prijavljuju za ovaj opasan posao.

Pošalji