nacionalna bezbednost desetogodišnji izveštaj borba

NACIONALNA BEZBEDNOST - DESETOGODIŠNJI IZVEŠTAJ BORBA

Darko Trifunović

Knjiga Darka Trifunovića Nacionalna bezbednost (desetogodišnji izveštaj – borba protiv neprijatelja 1944-1954) predstavlja, pre svega, uvod u jednu istorijsku okolnost koja – napokon – ima mogućnost novog čitanja istorije. Dragocenost ovog dokumenta nije samo u arhivi jugoslovenskih službi bezbednosti, već u piščevim komentarima i analizama koje čine i obrazuju vodič kroz desetogodišnji izveštaj.

Komentari o predmetu istraživanja imaju dvojaku funkciju, kako za čitaoce koji žele da se informišu o zbivanjima u dvadesetom veku, tako i za naučnike čije su oblasti delovanja u dubokoj vezi sa temom nacionalne bezbednosti. Arhiva kontraobaveštajne službe Jugoslovenske narodne armije ne mora nužno značiti i označavati bitnost na horizontu novije istorije, ali ukoliko uzmemo u obzir nova tumačenja i pokažemo spremnost za novo upoznavanje istine vlastitog kulturno-političko-istorijskog obrasca onda su arhive, tajni dokumenti, poverljivi spisi i prepiske od izuzetnog značaja za razumevanje prošlosti i trenutka svakodnevice u kojoj tragovi prošlog mogu biti samo posledica ne-razumevanja sebe i svog naroda u vrtlogu vehementnih segmenata prošlog veka.

Uvod i vodič kroz ovu bigrafiju tajne, Darka Trifunovića, jesu pokušaji i pozivi na dijalog s prošlošću i spremnost za novo čitanje, u okvirima dvadesetih godina trećeg milenijuma.

 

 

Nemanja Veljovich Subrosa

Pošalji