nacija na nišanu

NACIJA NA NIŠANU

Rut S. Farnam
Rut S. Farnam bila je američka aktivistkinja, pacifista, borac za ženska prava i veliki dobrotvor Srbije u Prvom svetskom raatu. Postala je vojnik u srpskoj vojsci kao jedina Amerikanka kojoj je pripala ta čast zbog njene agilnosti, hrabrosti i ubeđenosti u pravednost srpske borbe. Primljena je u činu narednika u Prvi srpski konjički puk tokokm bitke za Brod, oktobra 1916. godine u kojoj je simbolično i sama učestvovala. Knjiga Nacija na nišanu je njeno prvo i koliko znamo jedino književno delo. Objavljeno je u Njujorku 1918. godine.

Nacija na nišanu – šta je jedna Amerikanka videla i učinila u napaćenoj Srbiji
„Moji čitaoci će uvideti zbog čega ne mogu da im namenim ovu knjigu bez molbe da mi oproste činjenicu da je ovo moja prva knjiga i samim tim, bez sumnje ima propuste. Ali, u njoj sam iznela svoje duboke emocije, divljenje i poštovanje pred prizorima srpske hrabrosti; iskustva koja sam imala u toj divnoj, zahvalnoj zemlji, ali iznad svega odavanje priznanja izuzetnim Englezima, Francuzima i Amerikancima koji su dobrovoljno pomagali tim nesrećnim ljudima.
Odajem priznanje muškarcima i ženama koji su predano služili usred smrtnih opasnosti i koji su, u mnogo slučajeva, položili svoj život pomažući srpskim herojima koji su, kao da to nije ništa, žrtvovali živote braneći zastavu i otadžbinu. Zbog toga što je moje srce pisalo ovu knjigu uzdam se u velikodušnost čitalaca kod kojih želim da probudim interesovanje za našeg izuzetno hrabrog i odanog saveznika, Srbiju.“– Rut S. Farnam

Pošalji