istorija umetnosti

ISTORIJA UMETNOSTI

Entoni F. Janson, H.v. Janson
"Istorija umetnosti" autora Entonija F. Jansona predstavlja nezaobilazno štivo za sve ljubitelje umetnosti i kulturu. Ovo novo izdanje, koje je priredio i dopunio autorov sin Entoni, donosi brojne korekcije, razrade i dopune, čineći ovu kapitalnu knjigu još obuhvatnijom i raskošnijom. S novim dizajnom, najnovijim bibliografijama i podacima o 98 novih umetnika, ova knjiga nudi sveobuhvatan pregled istorije umetnosti, od praistorije do postmoderne. Takođe, pruža dublji uvid u istoriju primenjenih umetnosti i arhitekture, te nudi relevantne reference na istorijske aspekte muzike, teatra, fotografije i drugih umetničkih medija. "Istorija umetnosti" Entonija F. Jansona je ne samo knjiga, već i prava riznica znanja o umetnosti koja će zadovoljiti i najzahtevnije čitaoce.

Nakon skoro 10 godina, Partenon ponovo donosi našoj publici najbolju istoriju umetnosti koja je ikada napisana, takozvanu Jansonovu istoriju umetnosi, koju je priredio i dopunio njegov sin Entoni. Ovo, novo izdanje, donosi brojne korekcije, razrade, dopune i aktualizacije osnovnog teksta ove kapitalne knjige koja je sada raskošnija i obuhvatnija.

Ima novi dizajn, najnovije bibliografije, podatke o novih 98 umetnika, iznova napisanu hronologiju događaja, imenik značajnih muzeja i arhitektonskih spomenika. Pruža uvid i u istoriju primenjenih umetnosti i arhitekture, sa bitnim referentnim tekstovima koji ukazuju na istorijske probleme muzike i teatra. Kao i dopunama iz istorije fotografije i novih umetničkih medija. Dobili smo uzornu i aktuelnu knjigu koja na jasan, pregledan i informativan način uvodi čitaoca u široko područje istorije umetnosti od praistorije do postmoderne, posebne interpretativne izmene urađene su u području religioznih. Mitskih, teoloških, filozofskih, estetičkih i teorijskih tumačenja umetnosti i arhitekture kroz istoriju. Antologijski izbor tekstova iz teorije umetnosti, kao i uporedne hronologije, opšta biografija, pojmovnik stručnih termina. Internetska bibliografija s područja umetnosti i arhitekture, indeks, originalnih zapisa i transkripcija imena i spisak reprodukovanih dela, dragoceni su prilozi, osnovnom tekstu. Pored toga, ova istorija umetnosti je dopunjena i „Umetnošću XX veka u Srbiji“, a na toj dopuni je radio čitav tim velikih stručnjaka iz svojih oblasti, čime je kompletirano ovo, zaista, kapitalno delo!

Pošalji