muzej nevinosti

MUZEJ NEVINOSTI

Orhan Pamuk
Muzej nevinosti Orhana Pamuka je knjiga koja otvara najraznovrsnije teme od života u Istanbulu sedamdesetih,tabua i sloboda preko ljubavne priče, sve do savrmene turske kinematografije. Pamuk u Muzeju nevinosti slika emotivni odnos dvoje ljudi koji je pun opsesija, fetiša, čežnji i predmeta koji kao deo intimnh trenutaka i ostaju neizbrisivo svedočanstvo u vremenu.
Svi artikli na ovoj akciji su na jedinstvenom popustu od 20%.

Samo nekoliko meseci pošto je objavljen u Turskoj, pred našim čitaocima je, među prvima u svetu, jedan od najobimnijih romana Orhana Pamuka. Više od sto pedeset likova u osamdeset i tri poglavlja na šest stotina stranica gradi svet Istanbula u vremenu od 1975. godine do današnjih dana.Pamuk u Muzeju nevinosti otvara najraznovrsnije teme - od društvenih tabua do neodoljive modernosti i sloboda koje su sedamdesetih osvajali i mladi Istanbulci, od metaforičkih muzejskih vrednosti do pregleda zbirki najbizarnijih svetskih muzeja, od zapleta kao na filmu do pripovesti o svetu savremene turske kinematografije.Ipak, jedna se tema izdvaja, i po njoj se ovaj roman razlikuje od drugih Pamukovih romana – to je ljubav.Istanbul je, pak, kao i uvek kad je Pamuk u pitanju, nezaobilazna velika pozornica velike priče.Ulicama istanbulskih četvrti Nišantaš, Čukurdžuma,Taksim, Harbija, Bejoglu, često krstari još jedan junak ove knjige – automobil ševrolet iz 1965, koji svojom rutom spaja ekskluzivne klubove i musave barove, luksuzne vile i sirotinjske periferijske četvrti, bioskopske bašte kojih danas više nema i mesta i scene vezane uz turski film i glumce, poslovne četvrti i ćumeze staretinara čudaka.No, ovaj roman je pre svega knjiga o vezama među ljudima, opsesijama, fetišima, emotivnoj zavisnosti, sakupljanju stvari i uspomena, sećanju i čežnji. U osnovi svega stoji fundamentalno pitanje šta je ljubav, zapravo.

Muzej posvećen jednom romanu

22.08.2019.

MUZEJ NEVINOSTI je roman Orhana Pamuka, ali i muzej koji je osmislio. Muzej je otvoren u kvartu Bejoglu u kući u kojoj živi glavni junak knjige i gde se odigrava najveći deo radnje romana. Detaljnije

Pošalji