mutacije

MUTACIJE

Fracis Kirps
Mutacije predstavljaju objavu rata „zastarelim tekstovima“. Njihovo besramno i duhovito iskrivljavanje golica čitaoce koji poznaju književnost i izaziva nepatvoreno ushićenje zbog karikiranja školske lektire. […] Poentama se poigrava sa očekivanjima čitalaca, a kratke i raznovrsne tekstove prožimaju različiti žanrovi kao što su naučna fantastika, distopije, bajke i kafkijansko štivo. Kirpsu u fokusu nisu ni književnost ni jezik, već namerna zloupotreba književnih uticaja: mutacije originalnih tekstova, mutacije (ljudske) perspektive iz kratkih priča, mutacije ispričanih svetova, mutacije sveta u kome živimo. Čak i kada ponekad preterano prerađuje originale, tekstovi kod čitaoca izazivaju odmahivanje glavom, ali pre svega glasan smeh.
– Kler Šmarc

Zahvaljujući sigurnom stilu i već prepoznatljivom drskom tonu pripo- vedanja, Kirpsove nove verzije klasika su i te kako uspele, bilo da je reč o dobro poznatom, kao što je Kafkin Preobražaj, […] ili pak nečem još složenijem, kao što je ukrštanje Ingeborg Bahman sa H. P. Lavkraftom. Priče su čitljive čak i onda kada čitalac ne poznaje original, zaboravio ga je ili ga je naprosto potisnuo zbog neprijatnih iskustava u školi. Ko želi da se nasmeje, zaplače ili osveži klasike koje je pročitao, treba da posegne za Mutacijama.
– Lik Karegari

Može da bude groteskan, a zatim opet ironičan i crnohumoran – Kirpsov stil ima mnogo pobornika u Luksemburgu. Kirps se tokom godina kretao raznim stazama ne bi li svoju strast prema književnosti ostvario i na druge načine, a ne samo kao autor […], zasluživši time svoje lovorike na književnoj sceni.
– Luxemburger Wort
Pošalji