muške pesme

MUŠKE PESME

M. Jelena Ćirić
"Muške pesme" Jelena Ćirić dolaze u tvrdom povezu, a zbirka pesama puna je slobodne rime, stihova, sa lepim ritmom i živim slikama u odnosima između muškaraca i žena.

Pesnikinja je u ovim Muškim pesmama sačuvala slobodan stih, mestimično i s nepotrebnom rimom, ali sa lepim ritmom i živim slikama u uvek toploj igri između muškarca i žene. Telesna ljubav je i ovde u podtekstu, u onom što se podrazumeva.
Naravno da sam uspeo da u Muškim pesmama gospođe Ćirić nađem i po neki, po svemu ženski stih, ali radosno priznajem da takvih mesta nema mnogo, tj. radujem se da je pesnikinja Žara i ljubavnog pevanja Naiskap uspela da propeva i kao muškarac.
Želim da čitaočevoj pažnji preporučim jednu divnu mogućnost igre: ženske odgovore na muško pevanje. Ne samo da bi to, kao retko kad, bio savršen sklad između pesnika i čitaoca, nego bi taj poetski dijalog muških pesama i čitaočevih ženskih otpevavanja možda uzdigao do zanimljive drama u stihovima. Pritom je, naravno, svejedno da li ženska otpevavanja kazuje muškarac ili žena; u pravoj poeziji, kao ova što je, to je samo malo ili za jedva malo više iznad gramatičkih pravila.

Pošalji